Хотел в Албена е застрашен от срутване

Хотел в Албена е застрашен от срутване | StandartNews.com

Добрич. Изключително тежка е обстановката в курорта Албена. Вече около час тече евакуация на гости на хотели от "Боряна" до "Гергана" - 6 на брой, като хотел "Гергана" е застрашен от срутване.

Работещи в курорта съобщиха, че ресторантът и барът на хотела са с нарушена цялост на конструкцията, а според други част от рецепцията на хотел "Гергана" е пропаднала. С военни хеликоптери и камиони се извозват туристи към високите части в курорта.

Областният управител на Добрич Недко Марчев потвърди, че има опасност от срутване на хотел "Гергана", като допълни, че до час и половина всички туристи около 400 души ще бъдат евакуирани. Два военни хеликоптера от база Крумово са в района на курорта.

Единият от тях е спасил бедстващ върху фургон човек на стадион в село Оброчище. Междувременно стана ясно, че овчар от селото е в неизвестност.

По непотвърдена информация жертвите от пороя в Добрич са три. От полицията потвърдиха само за един загинал от удавяне.

Изключително тежка е обстановката в цялата област Добрич. В Кранево водата е скъсала и отнесла водопровода, като питейна вода и канализация са се смесили в едно. Цялото село, в което има и хотели с туристи - деца, са без вода.

Кметът на селото Румен Николов заяви, че няма бедстващи, но всички хотели имат по метър и половина - два вода. В Каварненско също няма бедстващи хора.

Пороят е срутил земна маса по пътя за морето в града, но всичко е разчистено. Кметът Цонко Цонев заяви, че в ромската махала са прибрани 30 души, които нямат канализация на домовете си и са наводнени.

В Шабла проблемът е най-вече с езерото, каза проф. Бърдарева - кмет на Шабла. "Засега оттокът върви добре, но нивото на езерлото се покачва. От правителствената резиденция поискаха да им дадем техника, да прокопаят, защото езерото заплашва да наводни резиденцията. Проблемът е, че тръстиката е много пророснала" - каза още Бърдарева.

В община Добричка преливат язовирите в Смолница, Плачидол, Ботево и Минково, като на Минково е скъсана и язовирната стена. В Ботево са повредени преливниците и водата прелива към други села.

Помнените станции на ВиК са под вода, каза управителят на водното дружество инж. Юлиян Иванов. "През нощта просто един по един накарах помпиерите да напускат помпените станции, за да няма жертви. В Драганово пороят е отнесъл цял участък от водопровода" - каза още Иванов. Вода няма, а от РЗИ предупреждават да се пие минерална вода.

Заради преливане на водосбора бе затворен главен път І-9 от границата на Дуранкулак в посока Варна, в участъка от Каварна до Балчик. От полицията заявиха, че има по пътя блокирани на различни места два автобуса с деца, които е трябвало да стигнат до летище Варна и да напуснат страната, тъй като престоят им е привършил.

Премиерът Орешарски посети Добрич и се срещна с областния управител Недко Марчев и кмета на Добрич Детелина Николова.

Пред медиите премиерът заяви: Най-сериозно е положението в общините Добрич и Добричка. Има хора, които бедстват. При необходимост ще пренасочим техника от другите области, дори ако трябва и високопроходима и военна техника. Трябва да изчакаме да спре дъждът и да се оттече водата. Вицепремиер Йовчев разпореди полицейските коли да обикалят и да предупреждават за потенциална опасност. Армията вече се е включила. Дъждът е видимо виновен за бедствието, но трябва да се види дали няма и препятствия по пътя на водата. Появи се и трети смъртен случай, в момента се изяснява дали има връзка с наводненията. Нито една община не разполага със спасителни екипи в достатъчни размери. Ако се наложи, ще преразпределим средства и ще окажем помощ.

Кметът на Добрич Детелина Николова заяви, че през нощта 150 души са потърсили подслон при свои близки. Още в сутрешните часове общината е създала организация и зала "Добротица" се превърна във временен център за настаняване на пострадали от наводненията.

Николова добави, че при нужда могат да се отворят и училища, където да се настанят хора.

"Очаква се нова, по-голяма вълна и там, където ще се наложи прекъсване на тока, с мегафони предупреждаваме хората. Водата в градския парк се покачва и е стигнала 2,5 м. Осигурили сме охрана на имотите, които са освободени от хората. Доказани са два смъртни случая, сега има и трети. В болницата са постъпили пострадали от битови мерки към покъщнината си. Лошото е, че ДКЦ II не работи, защото е наводнен. Наводнена е и Автогарата и няма междуградски транспорт. Най-важното за нас е да опазим живота и здравето на хората. Прелял е язовир Николаевка и водата се оттича към язовира в Одринци, което за момента спасява положението. Очаква се новата приливна вълна да дойде от Богдан" - каза още Николова.

Двама 18-годишни са извадили удавен инвалид в Добрич.

Мехмед и Синан на 18 години от Добрич са сред потърсилите подслон в зала "Добротица". Момчетата разказаха, че избили вратата на съсед по ул. "Осъм", който бил инвалид и с патерици, но когато влезли, човекът се бил удавил вече и те просто го сложили върху вратата, и избутали тялото му навън от къщата като в лодка. Множество къщи и сгради в града са наводнени. Най-сериозно е положението в района на Хуманитарна гимназия и по бул. "Русия".

През деня полиция бе отцепила непроходимите участъци. Станчо Станчев сподели, че през нощта към 3 часа евакуирал родителите си от дома им по бул. "Русия", който по обяд още беше под вода.

Ерол разказа, че след като извел съпругата, тъщата и двете си деца, се притекъл на помощ и през прозореца измъкнал съседка по ул. "Осъм" и двете й деца. Ръководителя на БЧС д-р Артюн Еринозов сподели, че сутринта не можел повече от час да излезе от дома си в района на блоковете "Дунав" в Добрич. "Когато излязох водата ми стигаше до кръста и вървях пеш до по-висока част" - каза д-р Еринозов. Той добави, че БЧК осигурява легла, одеяла и храна за хората, които са в зала "Добротица". В същото време много доброволци започнаха да прииждат, за да донесат дрехи и храна на бедстващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай