Събота,

Хилари Мантел спечели британския Нобел

От: Администратор -
A
A
A

Английската писателка Хилари Мантел добави още една престижна награда към колекцията си. Авторката спечели наградата “Дейвид Коен”, известна като британския Нобел. Тя бе отличена за романа си “Доведете труповете”, който ще излезе до две седмици на български от издателство “Еднорог”.
Мантел отбеляза безпрецедентна серия от успехи. Тя стана първата жена двукратна носителка на наградата “Ман Букър”, както и “Коста” за книга на годината.
Някои от литературните умове в Лондон изразиха
недоволство от факта, че Хилари е получила твърде много награди за прекалено кратко време. Журито на "Дейвид Коен", кояро се връчва от десет години, заяви официално, че би било абсурдно да се пренебрегва Хилари само, защото, според някои, тя вече е получила достатъчно отличия. "Заслугите на Хилари Мантел за британската литература са утвърдени като изключителни и безспорни", обясни председателят на журито Марк Уолсън. Предишни носители на наградата са Шеймъс Хийни, В.С. Найпол, Харолд Пинтър, Джулиан Барнс.
Самата Мантел коментира наградата: “Някои читатели смятат, че аз съм се родила в деня, в който е публикуван романът ми “Вълци”. Тази награда е доказателството, че в изкуството няма сензации, родени за една нощ. В изкуството нещата не се случват по този начин. Почвата трябва дълго да се подготвя. Затова приемам наградата като признание на това, че в продължение на много години се стремя да усъвършенствам стила си”.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички