Грозната истина! Сравниха цените в София с тези на морските градчета

По-високи са с между 20 стотинки и лев

Грозната истина! Сравниха цените в София с тези на морските градчета | StandartNews.com

С 20 стотинки и лев са по-високи цените в морските курорти спрямо тези в столицата. Това показа проверка в обектите в София и Созопол, направена от „Телеграф“.

В морското градче вече има няколко обекта на търговски вериги, но в някои от тях цените са по-високи спрямо тези в същите магазини в София.

Например опаковка с 255 грама чипс в столицата струва в обектите на веригата 6,15 лева, а в Созопол – цената е 7,15 лв., или с лев по-скъпо. Бирата, която върви като напитка с картофките, пък струва на морето 1,90 лв. за кенче от 500 мл, а в София е 1,60 лв.

Разликата при виното пък е още по-голяма. Например бутилка розе на български производител на морето струва 11 лева, а в София е 9,25 лв., което е разлика от 1,75 лв.

По-високи са и цените на продуктите от пекарната. Ако София баничката струва 1,60 лева за брой, на морето скача на 1,99 лв.

Пакетирани

По-скъпи са и пакетираните храни. Обикновените солети със сол поскъпват от 0,59 лв. за опаковка от 60 грама в София на 0,89 лв. за пакетче на морето.

Гризините, които са малко по-дебели солети, пък в София са по 2,85 лв. за кутия от 235 грама. В Созопол пък са по 3,59 лв. Соленките пък поскъпват с близо лев и от 2,89 скачат на 3,79 лв.

По-скъпо е и кафето, като опаковка от 200 г мляно струва 5,59 лв., а в София е 4,75 лв.

С около 40 ст. повече струват и шоколадите с размер 90 грама. Цените им вървят около 3,80 лв. за брой.

Стоките, които се предлагат с намаление, са на еднакви цени в цялата страна. Така например в магазина се продаваха с отстъпка сини сливи на 2 лева, а дините струваха по 0,79 лв. за кило.

15 лева за такси до плажа

Таксито от Созопол до Каваци струва 15 лева за разстояние около 2,8-3 км. Такава е цената и до съседните курорти, където хората ходят предимно на плаж като Смокини, Дюни и други.

През деня има и бусче, което струва 2 лева на човек. Шофьори на таксита споделят, че тази година е доста по-слабо откъм клиенти спрямо предходните две години, когато все още бяхме в извънредно положение и пътуването зад граница беше ограничено.

„Тогава клиентите ни бяха българи и с тях най-добре се работи“, споделя Калоян от Созопол. По думите му в момента работата му се върна на нивата от 2019 година, преди пандемията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай