Грижата за хората е нашият приоритет

Грижата за хората е нашият приоритет | StandartNews.com

Георги Търновалийски е водач на листата на "БСП лява България" в Пловдив-град. Бил е заместник-министър на финансите и заместник-директор на НАП в кабинета "Орешарски".

- Господин Търновалийски, каква е програмата ви за предстоящите избори?

- Управленската ни програма не е съществено различна от програмата, с която се явихме на избори 2013. Наш приоритет са хората в неравностойно положение, младите семейства, възрастните. Политиката ни е подчинена на целта за достоен живот в справедлива държава.

За една година управление, в тежка политическа обстановка и сложно партньорство, направихме първите важни неща в изпълнение на нашите предизборни ангажименти от 2013. Минималната работна заплата беше увеличена от 310 на 340 лв. Увеличихме обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 г. на 340 лв. Увеличихме със 100 лв. помощите за първокласници. Отделихме средства и за възрастните хора под формата на коледна и великденска добавка. Създадохме по-добра бизнес среда чрез отмяната на 70 регулаторни режима. Възстановихме забавено с години ДДС на българските предприемачи. Реакцията на бизнеса не закъсня - само от началото на тази година са открити 50 000 нови работни места и 330 млн. приходи повече в републиканския бюджет спрямо предходната година.

- Кои са приоритетите в управленската програма, и как стои Пловдив сред тези приоритети?

- Пловдив не се управлява по най-добрия начин. Смятам, че мнението на гражданите не се отчита при взимането на решения от местната власт. Ще работим да засилим ролята на гражданското участие в управлението. Само с участието на пловдивчани, Пловдив може да си извоюва славата на икономически силен град, на университетски център и да се сбъдне желанието ни да бъдем Европейска столица на културата през 2019.

- Бихте ли представили листата, която водите?

- Тя е балансирана между приемственост и обновление, и включва доказани експерти от всички браншове. В нея са включени хора с опит в управлението и парламентаризма. Доказани специалисти в образованието и здравеопазването. Авторитети сред спортната общественост. Млади хора, но вече доказали се в своите сфери професионалисти.

- ГЕРБ ли ще бъде най-силният ви опонент по време на предизборна битка в Пловдив?

- Важното е да има дебат по политиките, състезание на платформи и програми. Смятам, че е дошло време да се загърби яркото междуличностно противоречие и крайното партийно противопоставяне. Всички политици трябва да заявят отговорно, че интересите на България са над тяснопартийни доктрини и лични амбиции. Само така можем да вървим напред.

- С какви средства ще провеждате кампанията си?

- Нашата кампания е "лице в лице". Залагаме на открития диалог с хората. Откровено и честно разговаряме за грешки, за проблеми, но и за бъдещото управление. Скромно и без мегаломански прояви. Отказахме се от пищната външна реклама и дарихме средствата за двете пострадали училища в Мизия.

- Каква политика бихте подкрепяли в парламента?

- Политики, свързани с икономическия растеж, с реформирането на здравеопазването, мерки и инициативи за качествено образование. Политики с грижа за хората в нужда, майките, младите семейства, възрастните. Ние имаме няколко основни приоритета, от които няма да отстъпим: строителството на "Южен поток" и развитието на ядрената енергетика, реиндустриализация и младежката гаранция. Заставаме категорично срещу добива на шистов газ и ГМО. Продължаваме работата си по антимонополното законодателство. Настояваме за увеличаване на социалните плащания. И няма да отстъпим от основната си ценност - хората на първо място.

- Колко депутати от БСП очаквате да вкарате в следващия парламент?

- Не ние, а българският избирател ще го направи. В Пловдив очаквам да получим доверие, достатъчно за четирима наши представители в 43-ото НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай