Градският прокурор на София с нови разкрития за Коцев

Оказван ли е психологически натиск над главния секретар на МВР да подаде оставка?

Градският прокурор на София с нови разкрития за Коцев | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Премиерът Николай Денков призовава прокурор Даниела Талева, чиято основна задача е да разследва главния прокурор, да установи оказван ли е психологически натиск над главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка.

Коцев първо подаде оставка, а ден по-късно я оттегли, като заяви, че е бил подложен на натиск.

И ако досега и Денков, и Коцев говореха за високопоставелни лица в прокуратурата, то днес в съобщението от „Дондуков 1“ става ясно, че „натискът е бил упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на градския прокурор Илиана Кирилова, нейния заместник, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев. Впоследствие късно вечерта на същия ден натиск върху г-н Коцев за подаване на оставката е бил оказан и от министъра на вътрешните работи г-н Калин Стоянов“.

Живко Коцев с изненадващ ход. Къде отиде?

За казуса е информиран и министърът на правосъдието в оставка, който на свой ред е поискал от Инспектората на ВСС да установи има ли основания за дисциплинарни наказания.

В прессъобщението от „Дондуков 1“ се посочва, че сигналът се основа на устен и писмен доклад, подаден от главния секретар на МВР Живко Коцев до премиера, за това, че ако не подаде оставка, ще бъде задържан и привлечен като обвиняем за тежко престъпление.

Шокиращи подробности за Живко Коцев. Криминалист проговори

За момента изпълняващият функцията главен прокурор Борислав Сарафов не коментира. От ръководството на Софийската градска прокуратура oбясниха пред БТВ, че срещата с главния прокурор е поискана от самия Коцев.

„Не му е оказван натиск. Нито физически, нито психически, подсигурен му е адвокат. Господин Живко Коцев сам е поискал среща с главния прокурор. Казвам ви какво е положението. Поискал е среща с главния прокурор, присъствала съм. Господин Сарафов му каза, че ще бъде разпитван и той да си прецени“, коментира Илиана Кирилова.

„Според мен редът на изясняване на изложените твърдения в сигнала на министър-председателя е именно такъв, какъвто той е посочил -  от компетентния орган по съответния начин. Не смятам , че изясняването на тези обстоятелства трябва да бъде по медиите“, посочи Христо Кръстев.

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията също отрече да е оказван натиск. От Върховния касационен съд съобщиха, че сигналът на премиера в оставка е получен и че ще бъде предоставена информация за движението на преписката.

И още от сигнала - премиерът настоява да знае дали в същия ден е имало среща и между Живко Коцев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай