Готвели са БГ антиките за американския пазар

Иманярите са разбили гробница на лекар, казва проф. Божидар Димитров

Готвели са БГ антиките за американския пазар | StandartNews.com

София. В четвъртък Италия ни върна над 3500 археологически предмета, изнесени контрабандно.

На специална церемония в Рим директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров прие обратно съкровището, сред което има уникални предмети. Находките ще влязат във фонда на НИМ. "Стандарт" попита проф. Божидар Димитров как са намерени те, каква е стойността им и какво губи държавата от иманярството.

- Професор Димитров, в четвъртък Италия официално ни върна съкровище, оценено на 3 милиона евро. Как беше заловено и върнато?

- Някъде през 2012 г. нашият специализиран отдел в ДАНС за противодействие на трафик на културни ценности е засякъл няколко българи от Северна България (от градове между Враца и Русе), четирима мъже и една жена, които упорито са купували стока от иманяри. Някои от тях сами са търсили със съответната апаратура културно-исторически ценности. Разбрали са, че се канят да ги продадат във Верона - едно любимо място в Италия, където се намират италиански купувачи, които не са колекционери. Те откупуват предметите и ги продават в САЩ, където е и най-големият пазар на антики. За щастие преди две седмици в музея бе подписана спогодба с Америка за опазване на българското културно наследство между министър-председателя Орешарски и посланик Марси Б. Рийс. Иначе досега неколкократно са засичани партиди от български находки, изложени за продан в Щатите. Годишният оборот, който американската полиция отчита, е 20 млн. долара. Най-вероятно става въпрос за още по-големи пари, тъй като властите едва ли засичат всичко. Когато разбира за контрабандата, ДАНС се свързва с полицейския отдел в Италия, който се се занимава с трафика на ценности и е на подчинение на тяхното Министерство на културата. Преди няколко години те ни помогнаха да си върнем други нелегално изнесени съкровища.

- Контрабандистите на търг ли са се опитвали да ги продадат?

- Не, по принцип отиват там и просто си разтягат масите на площада. В случая поделението от Венеция ги е задържало. Арестували са ги в хотела веднага след като са се настанили, с цел да не се разпилеят съкровищата. След година на експертизи и процедури онзи ден ни предадоха 3600 предмета. Изненадата на италианските експерти и на българските историци беше, че тези неща не са като друг път "историческа скрап", тоест малостойностни неща, а подбрани предмети. Което означава, че на терена се е появил солиден купувач, които иска скъпи неща и най-вече монети. Сред тях около 3000 са монети с висока стойност и добра степен на запазеност.

За пръв път виждаме златни монети при такъв контрабанден канал. Налице са пет римски солида - императорски златни монети с висока проба на златото. А не както се случва - злато, смесено със сребро и други метали, както са ги сечали в епоха на криза. Сред най-ценните е сребърна монета на Деметрий Полиоркет (294 пр.- 288 пр. Хр.), един от наследниците на Александър Македонски. Има и една рядка емисия от сребърни монети с голям номинал на самия Александър Велики. Срещат се и монети на Римската република и на други императори, но повечето са от редки емисии. Монетите са добре подбрани. Има и няколко групи предмети - римски статуетки на различни римски божества, но за мен по-интересни са зооморфните статуетки на глиган и на бик, също така и на Хермес, Аполон и други божества. Погледнах ги много набързо, а след пресконференцията те бяха опаковани и пренесени в България. Направи ми впечатление, че има 10-12 антични инструмента на античен лекар и зъболекар. Една добра колекция от петнайсетина нагръдни кръста от Средновековието. Три от тях бяха особено големи с богата украса, вероятно принадлежали на архиепископи и епископи. Любопитното е, че не бяха отваряни. Енколпионите се състоят от две симетрични половини. Вътре между тях има кухина, в която се поставя костица от мощите на някой светец. Ще видим с любопитство дали в тези кръстове няма мощи на светец и дали са надписани. Попадна ни и голяма колекция от антични пръстени от злато, сребро, бронз, мед, с полускъпоценни камъни и надписи. Има художествено оформени ключове и подобни неща.

- Какво е значението на тези находки и да очакваме ли исторически разкрития?

- Италианците са я оценили на около 3 милиона евро, ние също ще изготвим своя оценка. Вероятно ще се доближи до тази сума. Когато се радваме на всички находки, не бива да забравяме обаче, че една голяма част от информацията, която носят тези предмети, за съжаление е безвъзвратно загубена. Хубаво е, че ще ги виждаме в музея. Предметите ще свидетелстват за изкуството и монетното обращение по нашите земи, но ние не знаем точно откъде са. Може да имаме предположения, но именно затова археологията си остава държавен приоритет. Само при редовни разкопки на точно определени места можем да извлечем необходимата информация. Например откъде са - от Никополис ад Иструм, Рациария (край Арчар) или някой друг римски град. Фактът, че една част от монетите са сечени в Никополис ад Иструм, показва, че може би те са намерени някъде в околностите му. Възможно е обаче по пътя на търговията да са отишли някъде другаде и там да са намерени. Ние губим тази информация заради иманярството. Когато гледаме изящните инструменти на античния лекар, със сигурност знаем, че иманярите някъде са разбили гробницата му. Но къде е лекувал, как се е казвал остава неясно, тъй като нямаме достъп до надгробната плоча. Тогава лекарите са правили пищни погребения, били са богати за разлика от днес.

Може би ще разберем как са се лекували хората - колекцията е смес от хирургически и зъболекарски инструменти. Вероятно ще научим за търговията по нашите земи от монетите. Колкото до иманярите, те са си парцелирали страната и тези от Северна България не ходят да копаят на юг, тъй като там има други босове, и обратно. Участниците в контрабандния канал за Италия са арестувани, най-вероятно са пуснати под гаранция и чакат дело.

- Вие остро разкритикувахте текстове от проекта за Наказателен кодекс, които доста разширяваха обхвата на понятието културно-историческа ценност". Чуха ли ви?

- В проекта за Наказателен кодекс имаше спорен момент с член 395, който наистина беше абсурден. Там се казваше, че всичко над 50 години е културно-историческа ценност. Това не може да бъде. Тогава ценност е моята аптечка, която съм правил в час по трудово обучение като ученик преди 55 години. В созополската ми къща видях в мазето да се мотаят маската, шнорхелът и плавниците, които сам измайсторих през 1959 г. Те също се явяват културно-исторически ценности по тоя закон. Ние искаме да го заменим с термина "археологическа ценност". Направихме екип с експерти начело със зам.-министъра Велислава Кръстева и изготвихме предложение. То вече е внесено в парламента от името на Министерството на културата.

- Днес се провежда заседание на конгреса на вашата бивша партия БСП. Как гледате на последните процеси в левицата - отделянето на АБВ във втора писта за европейските избори?

- Отдавна излязох от БСП, вече станаха над пет години. Съзнателно не се интересувам какво става там. Явно е, че се води вътрешнопартийна борба на различни групи, но не знам какви са им идеите на едните и на другите. Истинската битка на "Позитано" 20 е за лидерското място, а не са места в Европарламента.

- Може ли да се успокоят нещата, след като БСП свали политическото доверие от Първанов и всеки да си тръгне по пътя?

- Съмнявам се, че ще стихне напрежението, тъй като Първанов и хората му първи заявиха, че са свалили доверието си от Станишев. Как две групи, които взаимно са си свалили доверието, ще съжителстват не знам, но те си знаят.

- Преди да напуснете БСП, и вие повдигахте подобни критики към Изпълнителното бюро и БСП-София.

- АБВ са решили да се борят вътре в партията, докато аз реших да изляза. Навремето бях сам, докато сега около Първанов има достатъчно хора. Така или иначе не се интересувам от техните работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай