Готов съм да плащам охраната на Шипка

Готов съм да плащам охраната на Шипка | StandartNews.com

Проф. Генчо Начев, шеф на болницата "Св. Екатерина"

- Проф. Начев, Паметникът на свободата на връх Шипка може да остане без полицейска охрана заради промени в Закона за МВР. Какъв ще е вашият коментар в тази връзка?

- Дори не мога да повярвам, че това е възможно. Това е първото. Второто, този паметник е част от родовата памет на нацията. И той е в памет на нещо, което е обърнало историята на България. Това е Руско-турската война, след която всъщност започва Третото българско царство. И такъв паметник, от такова значение да го оставим без охрана, т.е. да го оставим на разграбване, още един път доказва това, което винаги съм твърдял, че ценностната система в България не е тази, която трябва да бъде. Ако това се случи - буди недоумение в мен и съжаление за тези, които са го решили.

- Какво трябва да направи обществеността, за да не остане паметникът без охрана?

- Аз мога да инициирам сред познати и приятели да поемем финансирането на такава една охрана - да направим един инициативен комитет, да се съберем няколко души. След като държавата абдикира от задължението си, да поемем заплащането на тази охрана. В края на краищата става дума сигурно за 8 човека, четири екипа по двама. А пък и има вариант да са по един в охраната, което означава охрана от четири души.
Ако поставим на едната везна заплатите на четири човека, на другата везна - историята и славата на България. Кое натежава повече?

- Какво ще посъветвате другите да направят, за да обърне внимание държавата на този казус?

- Държавата щом не обръща внимание, значи тя държавата е просто за напускане. Една държава, която оставя паметник от този ранг (тук не става дума за измисляне паметниците на някой, който се качил в гората и слязъл, за да изяде 5 кг сирене) - тук разликата е огромна. Тук става дума за нещо, което е повратна точка в историята на България. Нещо, което ние трябва да тачим, за което да милеем, за такова нещо става дума. След като тази държава абдикира от задълженията си, тя или е за напускане, или трябва да се сменя.

(пред агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай