Горещо от Витанов! Кога идва краят

Тази седмица вирусът ще се пречупи

Горещо от Витанов! Кога идва краят | StandartNews.com

"Нещата вървят доста добре, бройката на новозаразени е голяма, но започва да спада. Тази седмица този тренд ще се пречупи. За да излезем от пика обаче трябва да се пречупят още два - заетостта на болничните легла - те още ще растат. Този на смъртността също трябва да се пречупи. Очаква се още 10 дни да се повишава броя на хоспитализираните". Това заяви пред "Нова телевизия" математикът проф. Николай Витанов.

По думите му, редът на пречупване на тренда ще е следният - първо ще спре нарастването на новите случаи, следва пречупване на тренда на нрастване на заетостта на болничните легла и накрая пречупване на тренда на високата смъртност.

Според проф. Витанов в края на март нещата ще изглеждат по друг начин.

"Заболеваемостта се очаква да се спаднала много под 5000 случая на ден и да се разглежда въпроса за отмяната на зеления сертификат. Смъртността да е доста под 1%, заетите легла пък да са под 300", уточни той. И допълни, че ако няма висока заболеваемост и заетост на болниците, няма причина да има локдаун.

По думите му заетостта на COVID леглата е под контрол, а капацитетът е двойно повече от заетостта. "На 9000 регистрирани случая слагайте около 20 000 и ще получите реалното число. 10% от българскoто население се е срещало с Омикрон", поясни математикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай