Събота,

Голяма задушница е! Защо се яде жито

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Голямата задушница е. Тази година денят се пада на 6 март, събота, ден преди Месни заговезни.

Задушница е ден, в който отдаваме почит на мъртвите. Това е древна традиция, която се спазва до днес. В църквите се провеждат специални панихиди, с което се почитат покойните ни близки.

Традицията повелява да се посети гроба им. Той трябва да бъде прелят с вино и прекаден с тамян. След това се раздават жито и храна за “Бог да прости мъртвите души“.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас. Той е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.

Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.

Според православния канон поставянето на храна на гроба на покойника е погрешно. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие.

Сладкиши, месо и вино се раздават между живите. Като вкусват от раздавките - да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

Всички задушници през годината са винаги в съботен ден, когато Исус Христос бил също покойник и с тялото си е бил в гроба.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички