Голяма промяна! Кой ще получава по 120 лева помощи

Броят на лицата, които се очаква да бъдат подпомогнати от 1 юни, ще се увеличи с около 83%

Голяма промяна! Кой ще получава по 120 лева помощи | StandartNews.com

Голяма промяна от 1 юни съобщи в парламента воцепремиерът и социален министър Лазар Лазаров.

Броят на лицата, които се очаква да бъдат подпомогнати от 1 юни, ще се увеличи с около 83%. А размерите на помощите ще са между 65, в зависимост от целевите групи, до 120 на сто, съобщи Лазаров в отговор на питане от народния представител Севим Али.

Това води до 50 млн. лева допълнителен ресурс в рамките на бюджета на министерството. Парите са осигурени, бюджетът за социално подпомагане е 72 млн. лв. каза Лазаров.

Социалното министерство е изготвило проект на правилник за прилагане на Закона за социално подпомагане и е предприело всички действия, така че от 1 юни да стартира новата реформа. Тя предвижда социалното подпомагане да се базира не както досега на гарантиран минимален доход, който е 75 лева и от години не е променян, а на база линията на бедност. От 1 януари тази година тя е 504 лева.

Освен границите за достъп са направени и поредица от облекчения, които разширяват кръга от лицата, които имат право на социални помощи. Поредица от ограничителни условия са намалени или изцяло са отпаднали. Онова, което предвижда правилникът, е свързано и с целенасочване на помощите. Освен за традиционните социални помощи се предвижда и лица, които напускат социалните услуги от резидентен тип, поради навършване на пълнолетие, да имат право на подкрепа в рамките на 3 месеца за покриване на основни потребности, свързани с жилище, храна, дрехи и други от личен характер, съобщи Лазар Лазаров.

Лица, които са получавали месечни социални помощи, но започнат работа в рамките на тримесечен период, ще продължи да им се изплащат социалните помощи.

Другата мярка е свързана с повишаване на начина на определяне на еднократните помощи за покриване на инцидентно възникнали нужди. В настоящия момент те представляват трикратния размер на границата на бедността, допълни вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай