Голяма новина за шофьорите. Променят закона, нови правила

Свързани са със скоростта по пътищата

Голяма новина за шофьорите. Променят закона, нови правила | StandartNews.com

Сериозни промени в Закона за движение по пътищата предвижда проект, публикуван на страницата на НС. Ако бъдат приети, скоростта по магистралите у нас бъде намалена с 10 км/ч и максималната вече ще е 130 км/ч. Отделно ТОЛ-камерите ще засичат средна скорост и щеа се ползват от МВР.

Нова телевизия излъчи мнението на Мариян Василев, експерт по авто-мото подготовка, който е бил е инструктор, а сега се занимава с международни превози. Изминава хиляди километри месечно и с автомобил и с тежкотоварни камиони. Да се намали скоростта по родните магистрали за Мариян Василев е безсмислено.

"10 км не са такъв фактор. Всяка година вадят статистики, че се повишава смъртността и самите произшествия. Да, но някой направи ли си сметка с колко се е повишил трафикът, а не да правим сметки, колко катастрофи има", пита Мариян Василев.

B мoтивитe ĸъм зaĸoнoпpoeĸтa e зaпиcaнo, чe пpeвишeнaтa и нecъoбpaзeнa cĸopocт e пpичинa за повишената смъртност на пътя. Именно първокласните пътища, а не магистралите са проблемни според автоексперта.  Намаляването на скоростта по магистралите ще създаде и административна тежест на държавата, а не облекчение за шофьорите, според Василев.

"Смяна на пътни знаци, смяна на закон за движение…ангажимент, който за мен е излишен", посочва той.

Експертът по авто-мото подготовка обаче е съгласен с това ТОЛ-камерите да засичат средна скорост и да се използват от "Пътна полиция" за налагане на глоби при превишаването ѝ.

А що се отнася до друг наболял проблем – незаконните гонки по пътищата и демонстративното каране и снимане на километражи със скорост до 300 км/ч, то според Мариян Василев е нужен нестандартен подход от държавата към тези шофьори. Проектът за промени в Закона за движене по пътищата трябва да мине първо редица обсъждания и няколко гласувания в пленарна зала, преди да бъде обнародван.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Анонимен
преди 2 седмици

Добре де ,ако се гледа средната скорост , този интензивен трафик ще стане още по интензивен ,защото много ще намалят скоростта ,и накрая при наличие на още по интензивен трафик ,ще се увеличат още повече инцидентите ,с две думи нищо не правим пак накрая с това следене на средната скорост.Ех ,ще има повече пари от глоби ,ако това е целта ,да !

Откажи
S80D5
преди 2 седмици

Ами то и сега има едни дето при разрешени 80-90км/ч карат с 60 и правят задръстване.Казват толкова си могат.Проблема е в слабата подготовка на водачите лошите пътища осеяни с дупки или кръпки правени като от първокласник по трудово обучение липса на маркировка или неправилно положена такава и ред ред други.

Откажи
Yordan yankov
преди 2 седмици

С тази промяна няма да намалеят ПТП,само ще се обират хората

Откажи