Голяма новина за пенсиите на инвалидите. Говори министър Гьоков

Ще има повишение с до 42 лв.

Голяма новина за пенсиите на инвалидите. Говори министър Гьоков | StandartNews.com

Социалните пенсии за инвалидност ще се вдигнат с до 42 лв. за хората, които имат 100% увреждания и право на чужда помощ от 1 април тази година. За това са се разбрали след спешна среща представителите на управляващата коалиция и социалният министър Георги Гьоков, обявиха те пред журналисти в парламента.

По-рано днес с настояване за повече пари в бюджета за хората с увреждания протестираха от “Системата ни убива”. Малко след това в парламента пристигна социалният министър Георги Гьоков. Той и коалиционните партньори от ПП, ИТН, БСП и “Демократична България” си спретнаха бърза среща за нови сметки в бюджета, които да удовлетворят исканията на протестиращите.

Социалните пенсии за хората с ТЕЛК над 71% ще се вдигнат с по 25%. Предвиденото увеличение за хората със 100% ТЕЛК и чужда помощ ще е от 135 на 160% от социалната пенсия за старост, която в момента е 170 лв. Това означава, че от 1 април социалната пенсия за тази група хора ще е 272 лв.

Хората с ТЕЛК от 91 до 100% ще вземат вместо 125 - 140% от социалната пенсия за старост. Това прави 238 лв. Тези с ТЕЛК за трайно намалена работоспособност от 71 до 90% ТЕЛК ще получат 221 лв. от 1 април.

Запитан дали това увеличение отговаря на исканията на протестиращите, социалният министър Георги Гьоков каза: До голяма степен отговаря на исканията на майките на деца с увреждания, а и на останалите хора с увреждания. Отговаря и на възможностите на бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай