Голяма новина за АМ Струма! Решението

Кога ще завърши прословутото изграждане

Голяма новина за АМ Струма! Решението | StandartNews.com

Вижда ли се решението на един прословут проблем, свързан с пътищата у нас?

След близо 5 години забавяне строителството на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле най-сетне започва, съобщиха от регионалното министерство.

Това става възможно, след като Европейската комисия даде “зелена светлина” за проекта, който бе неколкократно спъван от зелени активисти с поредица от жалби, свързани основно с опазването на животинския свят във връзка с изграждането.

Брюксел постанови преди дни, че проектиране и строителство на платното от Кулата към София може да започне по така наречения Източен вариант, който финансисти, специалисти по пътна безопасност и непредубедени еколози определиха като най-безопасен. Той разделя трафика, като в посока Кулата движението остава по съществуващото трасе към границата. 

То ще бъде ремонтирано и разширено в някои участъци, а движението към София се извежда извън Кресненското дефиле.

Петгодишното забавяне, дължащо се основно на еколози, желаещи да спрат проекта, обаче неизменно ще оскъпи довършването на магистрала “Струма”, категорични са експертите. Причината - инфлацията през последните пет години, поскъпналите двойно и тройно строителни материали и увеличаване на стойността на труда, пише "Труд".

Предвидени са 3 пътни възли, 3 тунела, 10 виадукта с обща дължина около 3,5 км, както и 3 броя надлези и подлези. Изпълнителят бе избран още през декември 2019 г., а договорът бе подписан заедно с този за следващия участък през април миналата година.

Магистрала “Струма” в посоката от Гърция към София ще бъде изцяло завършена след 4 години и 3 месеца, според подписаните договори с изпълнителите. “Срокът за изпълнение на проектирането е 8 месеца, а строителството на всеки от двата лота е 1286 дни - 43 месеца или 3,5 години”, съобщиха за “Труд news” от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Все още не е ясна съдбата на магистралния път в посока от българската столица към Кулата. Към момента вариантите, които се обсъждат са няколко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Васил
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи