Голяма напаст до Кулата! Какво се случва

Цели насаждения са унищожени в района

Голяма напаст до Кулата! Какво се случва | StandartNews.com

Цели насаждения са унищожени в района на град Дидимотихо и окръг Еврос в Североизточна Гърция след нашествие от ларва на насекомо, която е нанесла катастрофални поражения на много ниви в областта, съобщава информационният сайт GRTimes.

Според сведения на председателя на Селскостопанското сдружение в Дидимотихо Евангелос Тасюдис вредителят е ларва на пеперуда от семейство Crambidae. „За по-голяма сигурност обаче сме изпратили проба в института по фитопатология „Бенакис“ и очакваме резултатите“, отбеляза Тасюдис.

„Ларвата се появи първоначално в насаждения в района на (село) Тихеро и впоследствие се разпространи в цялата областна единица Еврос. Проблемът е много съществен и не е лесно да се реши, освен чрез пръскания от дрон“, допълва Тасюдис.

„Лично познавам производители, които тази година се уплашиха да отглеждат царевица, защото знаят, че тя е храна на дивите свине. Популацията им през последните години се увеличи рязко и в резултат те търсят храната си в нивите на земеделците“, казва председателят на Селскостопанското сдружение в Дидимотихо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай