Голяма изненада! Какво съобщиха за София

Колко души можефда побере столицата

Голяма изненада! Какво съобщиха за София | StandartNews.com

Междублоковите пространства в София са занемарени. Добре поддържаните градинки пред входа са примери за геройството на част от обитателите им, но показват липсата на системен подход към тези места.

В същото време съгласно Общия устройствен план на столицата има възможност да се построят жилища за още 1 милион души. Повечето от тях ще отнемат на столичани част от междублоковите пространства.

Тази позиция изразява Екипът на София, а проблемите на междублоковите пространства в столицата саосновно четири, според тях:

1. Безразборно паркиране и кални точки

2. Затруднено придвижване

3. Без достъп до зеленина

4. Липса на общност и безотговорно отношение към средата около нас

Нарушеното чувство за общност води до град, който съществува под формата на матрицаот “лични крепости” – апартаменти, от места за работа и забавление, за които се грижинякой друг. Липсата на общност се изразява в различни аспекти като формирането на микросметища в междублоковите пространства, вандалските прояви, паркирането върхутротоари, зелени площи и пред вратата на входа и др.

Мрежата от алеи в междублоковите пространства е влошена или не е налична. Липсващите капаци на шахти, запушените водоприемни шахти и нарушената настилка, правят тези пространства негостоприемни, особено при лоши атмосферни условия, когато калните петна и локвите заемат голяма част от площите за движение.

Това стимулира ползването на лични автомобили дори и за сравнително малки разстояния, което повишава степента на моторизация и предпочитането му като начин на придвижване., се казва още в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай