Четвъртък,

Голяма драма в Своге. Обявиха бедствие

От: СТАНДАРТ -
3255
Голяма драма в Своге. Обявиха бедствие
A
A
A

Голяма драма в Своге. Обявиха бедствено положение в общината. Причината е липса на вода в Своге, Искрец, Свидня и части от Церово заради внезапното спиране на притока на вода в река Искрецка.

Кризисният щаб проведе заседание снощи в 21:30 часа. На него присъстваха кмета на Своге Емил Иванов, управителят на ВиК София област Иван Иванов и ръководителят на ВиК район Своге Благой Димитров.

Димитров оцени ситуацията като критична – при денонощен обичаен дебит от 130 литра в секунда, в момента е около 30 литра в секунда.

Причините за това са неизвестни.

За населените места са осигурени водоноски с питейна вода. Изготвен е график и местостоянки на водоноските, извършват се по спешност хидрогеоложки проучвания за изграждане на сондажи в Своге и засегнатите села, обсъжда се изграждане на аварийни връзки от съществуващи водоизточници за алтернативно водоснабдяване на населените места. Кметовете на засегнатите села ще създадат временни щабове и организират снабдяването с вода на населението, като докладват обстановката на оперативните дежурни на Община Своге, ще бъдат уведомени за бедственото положение и Министерски съвет, МОСВ, МРРБ, Междуведомствена комисия по бедствия и аварии, Областен управител, ще се подсигурят и противопожарни подстъпи към река Искър за противопожарно водоснабдяване.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички