Голяма драма с пенсиите. Предупреждението на Хасан Адемов

340 хиляди души все още са под линията на бедност, каза социалният експерт на ДПС

Голяма драма с пенсиите. Предупреждението на Хасан Адемов | StandartNews.com

Бившия социален министър д-р Хасан Адемов предупреди, че е възможна драма с пенсиите. Той направи анализ на проектобюджета на ДОО и на държавата и посочи проблемите.

"Трябва много ясно да се заяви, че бюджетът, който е предложен от Асен Василев и правителството, представлява една числова комбинация и узаконяване на това, което беше прието през 2022 година, променени са параметрите, които задават доста сериозни въпроси. Например, предлага се приходите да бъдат увеличени с 4,7 млрд. лева в сравнение с това, което беше предложил служебният кабинет", коментира бившият социален министър д-р Хасан Адемов в "Денят ON AIR".

"В макрорамката на бюджета са предлагани и орязване на разходите, които предложи служебният кабинет на 3,7 млрд. лева, това, което е записано в мотивите на законопроекта за държавния бюджет е, че тези допълнителни пари ще дойдат от затягане на мерките както по отношение на граничен контрол, така и по отношение на работата на приходните агенции, за да може тези напрегнати приходи да бъдат реализирани", обясни той.

По неговите думи никой не казва, че тези приходи са сигурни, при положение, че се предлага бюджет, който да отговори на по-голямата част от обществените очаквания.

"Ако приемем факт, че ЕК ще даде възможност на България да изпълни по ПВУ онези мерки, които са предвидени, за да може да се получи вторият транш, това са допълнителни приходи в бюджета, които са под съмнение все още, макар че има време до началото на есента", каза още д-р Адемов пред Bulgaria ON AIR.

Според него за един държавен бюджет е изключително важно каква е макрорамката и съотношението между инвестиционните разходи и тези, които са за заплати, социално осигуряване, подпомагане и грижи. "Този баланс, ако бъде изпълнен, тогава можем да говорим за развитие. Няма как да има увеличение на приходите и на брутния вътрешен продукт. Трудно е да говорим за каквито и да е реформи в този бюджет", категоричен е бившият социален министър.

Той подчерта, че все още се чака анализ на пенсионната реформа, обещан от правителството "Петков".

По неговите думи, когато се увеличава трансферът от държавния бюджет към бюджета на държавното обществено осигуряване и за Фонд "Пенсии", това означава, че страдат другите социални системи като образование, здравеопазване и т.н.

"Трудно може да очакваме каквито и да е реформи, политическите партии се занимават предимно с други въпроси, а не с проблемите на хората", смята д-р Адемов.

"Броят на пенсионерите, които са под линията на бедност, макар и да се намаляват с 50%, все още 340 хиляди. Ако линията на бедност от началото на януари се увеличи, тогава отново ще има драматични ситуации на тема пенсии", заяви бившият социален министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай