Голяма драма. Изчезна водата на язовир

Рибата умира, земеделците в паника

Голяма драма. Изчезна водата на язовир | StandartNews.com

Един от най-големите язовири в Южна България - Мъглене, вече е с критично ниво като по този начин остава без вода за поливане стотици земеделци в община Кирково и без кислород рибата, която изобилстваше в него.

Язовир

След месеци протести, в които местните жители и кмета предупреждаваха, че водата опасно изчезва, днес земеделците от десетки села вече са пред тежката реалност- остават без прехрана заради пресъхналия язовир. По тяхна информация от 8 млн. кубични метра обем на язовира в момента има по-малко от 1 млн. кубични метра вода.

Земеделецът Ахмед Асан, че проблемът продължава вече 3-4 години. Той поиска държавата и министърът на земеделието да вземат спешни мерки.

„През годините сме били свидетели на подобен спад на нивото, но такъв катаклизъм досега никой не е виждал. обясни кметът на Кирково Шинаси Сюлейман. Той призова отговорните институции да чуят предупреждението на местните хора.

Преливащият язовир „Мъглене“ - 24rodopi.com

Изгнили тръби и повредени стари кранове са причината за източването на водата в язовир „Мъглене“. Напоителното съоръжение се стопанисва от "Земинвест", която дружество е изцяло собственост на Министерството на земеделието и горите.

Оттам твърдят, че предстои ремонт, който е възложен на специализирана фирма като се изчаква водата да достигне подходящите за това нива. Всички тръби под язовирната стена ще бъдат подменени, както и крановете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай