Голям шок за депутатите. От какво ги лишиха

Заплатите орязани с над 2 хиляди лева

Голям шок за депутатите. От какво ги лишиха | StandartNews.com

Огромно намаление на заплатите е изненадало депутатите, получили доходите си за месец април, научи „Марица“. Приблизително намаление е около 25 процента. Това прави от 2 до 3 хиляди лева на човек в зависимост от ранг и прослужено време. И доста повече, ако се включат и така наречените безотчетни. 

Депутатите получават три пъти средната заплата, но в обществения сектор за последния месец на предходното тримесечие. Тоест, за първото тримесечие на тази година са получили 3 пъти средната заплата за декември, 2021 година. В края на годината общественият сектор получава най-много пари заради раздаването на  така наречените ДМС-ата покрай празниците или годишни бонуси.

По 5 процента се полагат за участие във временна комисия, като се прилага само срокът на нейното действие. В този парламент е имало вече 2 закрити комисии, а към момента действат три временни с общо 36-ама депутати. Стартът им е по различно време.

Депутатите получават и по 1 процент допълнително за всяка година трудов стаж. Така народен представител, който например е работил в продължение на 20 години, е получавал допълнително 1123, 20 лева.

Това означава, че един обикновен депутат е заработвал по около 8400 лева.

Какво се получава? По предварителни данни на НСИ средната брутна заплата за март в обществения сектор е 1618. Това прави с 254 лева по-малко от декемврийската прогнозите на държавния институт. Или намаление с близо 762 лева на основната заплата на депутатите. Оттам тя пада с над 200 лева от участие с парламентарни комисии. Всеки може да изчисли загубите от прослужено време или заемане на шефските места в парламента.

Пак според правилника за дейността на Народното събрание, парламентът поема допълнителни разходи на народните представители, организирани в парламентарни групи, и на народните представители, нечленуващи в парламентарна група, в размер на две трети от основното месечно  възнаграждение на народните представители. 

Тези средства се разпределят от парламентарната група и не са задължителна част от дохода на депутатите. Те се превеждат по банков път, а народният представител и групите трябва да обявят в интернет страниците си информация за разходването. С нарастването на депутатската заплата тези пари също се бяха увеличили до 3744 лева на месец. 

Този факт не е да пренебрегване, тъй като депутатите не слагат парите в джоба, но вече са назначили сътрудници. 

Така според приблизителни изчисления депутатите ще загубят около 25 процента от полагащото им се досега.

Това прави средно от 2 до 3 хиляди лева на калпак.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай