Голям събор: Избират мистър Коч и мис Овца

Фолклор, състезания и майсторски гозби събират овцевъди и козевъди край Петропавловския манастир

Голям събор: Избират мистър Коч и мис Овца | StandartNews.com

Навръх Гергьовден започва десетото издание на Националният събор на овцевъдите в България. Най-голямото пролетно събитие на открито в страната ще е на 6, 7 и 8 май 2022 г. край Петропавловския манастир, област Велико Търново и ще е истински празник на българското с много незабравими емоции за цялото семейство. 

 Събитието ще съчетае най-традиционния поминък – овцевъдството, с народната битова култура и фолклор. То се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Специални гости на форума ще са представители на браншови организации от Австрия, Армения, Белгия, Грузия, Дания, Ирландия, Испания, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Киргизстан, Саудитска Арабия, Словения, Сърбия и Узбекистан

101 каба гайди откриват осмия Национален събор на българските овцевъди >

Близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, лами, кучета, коне и магарета ще бъдат показани на юбилейния събор. Специализираните браншови изложения ще са в три обособени зони с обща площ от 1300 кв.м. Стопани от цялата страна ще покажат близо 500 селектираните животни от 26 породи овце, а в Национално изложение по козевъдство ще има над 80 животни от 4 породи. Най-добрите представители на породите ще бъдат отличени със специални купи, плакети и грамоти, а на 8 май ще има аукцион на овце, кочове и агнета.

Национален събор на овцевъдите в България | Arbanassi.org

На събора ще могат да се видят лами, магарета и най-големите коне тежковози , които ще се състезават в теглене на товари на 7 май (събота) и ще се включат в различни демонстрации на следващия ден. Част от събитието ще е и специализираното изложение на Българско овчарско куче.

Фермери от цялата страна ще мерят сили в състезания за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко (6 май, 15:00 ч.), ръчна стрижба на овце (6 и 7 май, 14:30 ч.), ръчно доене (7 май, 15:30 ч.), машинен млеконадой на кози (7 май, 11:00 ч.).

Национален събор на овцевъдите в България | Arbanassi.org

Най-атрактивната надпревара - състезанието за най-тежък коч, в която собственикът на животното-победител получава премия от 1000 лева, ще е на 8 май от 11:00 ч. На поляните край Петропавловския манастир ще бъде показана специализирана селскостопанска техника, оборудване, фуражи и селскостопанска литература. На място ще има демонстрации на приготвяне на млечни продукти по стари и съвременни технологии.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще е изложението на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо, а в зони за директни продажби ще се предлагат био храни и напитки. Повече от 70 ще са участниците в традиционното изложение на занаяти, а неповторими семейни преживявания ще предложи етно възстановката „ЧифликЪт“. В специално обособената зона ще има интерактивни музейни експозиции свързани с овцевъдството, пресъздаване на стари къщни занаяти, обреди, обичаи и мобилни арт работилници.

Хиляди посетители на тридневния събор на овцевъдите край Петропавловския  манастир - От деня - БНР Новини

Атрактивни демонстрации на старовремска кухня в шоуто „В търсене на изгубения вкус“, разнообразни кулинарни зони и чевермета очакват посетителите на събора. Специален гост на 6 май ще е кулинарния спец Ути Бъчваров, който лично ще ръководи състезание по майсторско обезкостяване на агнета, а след това ще сготви тон Гергьовски курбан. 2000 порции от вкусната чорба ще бъдат раздадени за здраве на присъстващите в 16:00 ч. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай