Голям проблем с минималната заплата

Синдикатите обявиха брутната минимална заплата като престъпление срещу работниците

Голям проблем с минималната заплата | StandartNews.com

Освен представителите на политическите сили в парламента, за размера на минималната работна заплата в последно време спорят и синдикатите и работодателите. Единно мнение по въпроса засега няма, а след стъпките, предприети в Народното събрание, конфликтът се задълбочава.

Вчера в комисия бяха одобрени промени в Кодекса на труда, въвеждащи понятието брутна минимална работна заплата, която ще включва и клас прослужено време. Депутатите решиха още да оставят на правителството да определи размера на минималната работна заплата.

Пред БНТ Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви, че въвеждането на брутна минимална заплата, която да включва и клас прослужено време, е опит да се намали минималното възнаграждение у нас. Тя нарече това престъпление срещу работниците.

"Брутна минимална работна заплата - такова животно няма. Човек да получава 850 лв., като в нея са включени всички добавки? Така няма да знаем как да я определим, защото стажът на всеки е различен. Това е опит да се намали минималната работна заплата и то в най-тежкия период. Лицата на тези, които гласуват това в пленарна зала, ще бъдат развявани навсякъде, защото това е престъпление срещу българския работник", посочи Григорова.

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България въвеждането на брутна минимална работна заплата ще въведе ред в системата. Според него подобна практика съществува в много европейски страни. От работодателската организация не са съгласни с искането на синдикатите за минимална заплата от 850 лв., която да не е брутна.

"Сега има много минимални заплати, а с взимането на такова решение, ще има една и тя включва всички доплащания с постоянен характер. Не е вярно че няма такова понятие. При тази минимална работна заплата, която се спряга в момента, 10 икономически дейности ще имат средна заплата, по-ниска от минималната - сред тях хотели, пчеларство, производство на дървен материал и облекло, дейности в земеделието. И там всички ще получават по равно като в лагери при военния комунизъм. 620 000 души ще работят в сектори, в които минималната работна заплата ще е по-висока от средния осигурителен доход. Това е безумие", каза Велев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай