Четвъртък,

Голям празник. Чудни имена черпят днес!

От: СТАНДАРТ -
1545
Голям празник. Чудни имена черпят днес!
A
A
A

Голям празник. Православната църква почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.

 През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Императрица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Иисус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Животът и делото на св. св. Константин и Елена са основополагащи за християнската религия. Императорът буквално изгражда основите на църквата. През 325 година в Никея той свиква Първият вселенски събор, който да разреши всички спорни въпроси. На него присъствали 318 епископи. Те трябвало да отблъснат учението на Арий. Този събор бил открит лично от император Константин, който произнесъл встъпителна реч, с която призовал всички към мир и съгласие.

Император Константин подпомогнал строежа на великолепни храмове и базилики.

Св. Елена пък подсилила вярата с посещението си Йерусалим и Светите места. По нейно желание били построени храмове на всички места, свързани с по-важните събития от живота и спасителната мисия на Иисус Христос. След като завършила това свое благородно дело, тя се завърнала в столицата и не след дълго починала.

Император Константин живял десет години след смъртта на своята майка и починал през 337 г., в град Никомидия, на 65-годишна възраст. След неговата кончина тялото му било пренесено тържествено в новопостроената столица Константинопол. Там то било положено в построения от него храм "Св. Апостоли". Градът Константинопол 16 века носи името му. Оттогава на 14 септември Църквата почита Въздвижението на животворящия Кръст Господен.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички