Голям ден! Военноморските сили празнуват

Поздравени бяха младите офицери

Голям ден! Военноморските сили празнуват | StandartNews.com

Военноморските сили днес тържествено отбелязват 144 години от създаването си.

Фрегатата Дръзки и минния ловец Цибър тази сутрин бяха тържествено разцветени. В момента те са отворени за посетители, като до 18:00 часа всеки, който желае, може да дойде, да се качи на борда и да ги разгледа.

По-рано днес министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на Висшето военноморско училище флотилен адмирал Боян Медникаров поздравиха младите офицери, които тази година завършиха обучението си и постъпиха на служба във военния ни флот.

Общо 20 випускници от Висшето военноморско училище получиха своите лейтенантски пагони.

Първенец сред тях е курсант-мичман Лилия Костадинова, която занапред ще бъде началник на секция Хидрографско осигуряване.

Лилия е родом от Тутракан и ще бъде първия военен в семейството. В началото родителите ѝ били много изненадани от нейния избор.

„Първо бяха –„не, ти си момиче, защо ще ходиш във Военно учебно заведение“, но след това много ме подкрепиха“, обясни тя.

Признава, че Висшето военноморско училище я е привлякло най-вече със славата, че там се завършва изключително трудно.

„Ако трябва да съм честна, просто не знам, много ме привлече Военноморско училище - човекът в униформа, дисциплиниран, пример за обществото“, добави Лилия.

Според началника на отбраната, за да има повече млади хора като Лилия в армията и да бъде преодолян недостигът на кадри,  е нужна модернизация.

„Заплатите в армията не са ниски. Войникът, когато постъпва от първия ден, получава около средната работна заплата за един голям град. Но това, което хората искат да видят, е техника, адекватна на времето. Младият човек иска предизвикателство“, подчерта адмирал Емил Ефтимов.

По думите му, в момента се прави преглед на инвестиционната програма за модернизацията на армията ни и ще се набележат приоритетите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай