Големи изненади от времето. Василковски предрече обрат през три дни

Понеделник започва с облаци и дъжд

Големи изненади от времето. Василковски предрече обрат през три дни | StandartNews.com

Големи изненади ни поднася времето в Светлата седмица. В нея ща видим всичко – от слънце и високи температури до дъжд и градушки.

Понеделник започва с облаци и дъжд. Почти цялата Светла седмица ще бъде белязана от преминаването над Балканите на обширна област с ниско атмосферно налягане. От понеделник до сряда облачността ще е с минимални разкъсвания, а валежите - повсеместни. В отделни точки на страната, с по-голяма вероятност в Източна България, количеството дъжд ще достигне 50-60 литра на квадратен метър. Ще има условия за гръмотевични процеси с дребна градушка - в понеделник това важи за Югоизтока, съобщи синоптикът на Нова тв Николай Василковски.

Вятърът ще е от изток, като в понеделник поривите му ще са най-силни в Дунавската равнина. Температурите сутрин ще са между 5 и 10 градуса, следобед - от 13 до 18-20 в най-топлите райони.

От четвъртък до неделя в часовете преди обяд ще посрещаме слънцето, облачността ще е с разкъсвания. Валежите ще са по-активни в топлите часове следобед и вечерта. Ще са с локален характер, но отново в някои райони с пролетни гръмотевични бури, от които може да се очаква и дребна градушка. В четвъртък условия за по-мощни такива процеси ще има в Източна България, а от петък до неделя - в западната половина на страната. Към края на Светлата седмица температурите леко ще се повишат с градус два.

През последната седмица на април времето ще поеме курс към стабилизиране. В началото на този период се допуска преминаването на студен фронт около 25-26 април с гръмотевични процеси и локални следобедни валежи в Северна и Западна България. След това обаче повечето метеорологични модели прогнозират антициклон, с който дните ще са слънчеви и топли. Ако средиземноморските въздушни маси успеят да избутат студа достатъчно на север, има вероятност краят на април да е с дневни температури над 25 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай