GM и Ford наддават за новата лимузина на US президента

GM и Ford наддават за новата лимузина на US президента | StandartNews.com

Нова лимузина ще вози американския президент от 2017 г. Колата, която по презумпция се смята за най-сигурната в света, ще трябва да замени настоящия автомобил на Барак Обама - Cadillac, известен като The Beast, който влезе в експлоатация през 2009 г.

Конкурсът за новото возило вече е обявен от Департамента по вътрешна сигурност на САЩ. Едно от основните условия, за да се допусне до конкурса, е кандидатът да бъде голяма автомобилна компания със седалище в САЩ. Това автоматично свежда избора основно до General Motors или Ford. Реално другият представител на американската "голяма тройка" - Chrysler, вече е собственост на италианския концерн FIAT, а той възнамерява да се преструктурира и да се регистрира в Холандия поради данъчни причини. Така компанията почти със сигурност отпада като възможен участник в конкурса. От друга страна обаче Ford и General Motors са с десетилетен опит в производството на лимузини за американския президент. Настоящата кола на Барак Обама е произведена от GM, а същевременно компанията е доставчик на най-специалната кола на Белия дом вече над 30 години. Преди това пък няколко десетилетия Ford произвеждаше лимузините за президента на САЩ под дъщерната си марка Lincoln.

Засега от двата концерна нито потвърждават, нито отричат дали ще наддават за поръчката за новата лимузина. Със сигурност обаче е ясно, че Барак Обама няма да има възможността да се вози в нея, тъй като мандатът му изтича през януари 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай