Главният прокурор се произнесе за Руската църква

Иска да се заведе дело за собствеността на храма

Главният прокурор се произнесе за Руската църква | StandartNews.com

Главният прокурор Борислав Сарафов е сезирал министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков с предложение за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на българската държавата и за отмяна на издадения нотариален акт за собствеността на православния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", популярен като Руската църква, в София, пише Днивник

Храмът беше затворен през септември заради експулсирането на тогавашния предстоятел архимандрит Васиан Змеев заради шпионска дейност в България.

Отвори отново врати на 10 ноември. В края на септември депутатите Делян Пеевски, Бойко Борисов, Кирил Петков и Ивайло Мирчев подадоха сигнал до Сарафов с искане за проверка и установяване на собствеността на храма.

Прокуратурата разпореди проверка и от ДАНС.

От прокуратурата съобщават, че предложението на Сарафов е на база извършена проверка на Върховна административна прокуратура и Софийска градска прокуратура, в хода на която е установено, че с нотариален акт от 23.07.1997 г. посолството на Руската федерация се признава за собственик на православния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" и на земята, върху която е построен, въз основа на дарение на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство.

Открит е крепостен акт, издаден на 07.11.1898 г., за дарение на "едно празно градско място в гр. София" от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България.

Посочено е, че имотът се подарява за построяване на църква. Останалите документи по нотариалното дело, въз основа на които е издаден нотариалният акт, не се съхраняват и са унищожени според информацията, предоставена от Агенция по вписванията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай