Глава на овена-перла в короната на Божков

Тежи 817 грама, друга такава не е откривана

Глава на овена-перла в короната на Божков | StandartNews.com
  • Тежи 817 грама, друга такава не е откривана
  • Милиардерът има най-голяма сбирка ритони в света

Огромният ритон с глава на овен е перлата в короната на античната колекция на Васил Божков. Тази ритуална чаша, която също е вид ритон, е изработена от сребро с позлата през V в. пр. Хр. Теглото й е цели 817 грама, което я прави най-големият тракийски ритон, откриван някога. Подобен предмет няма в целия свят, което го прави абсолютно безценен.

ВИЖ ОЩЕ: Божков плащал по 2,5 млн. на ритон


„Това е вид ритон, но в особена форма, очите са инкрустирани", каза  доц. Гергана Кабакчиева, представител на фондация „Тракия“ пред бТВ. Археоложката съобщи, че главата е  реставрирана. Ритонът е от края на класическата епоха и в никакъв случай не е изработен далече от Тракия.

ВИЖ ОЩЕ: Божков не е регистрирал 2700 антики

Носи стилови характеристики, които са белег за връзка с изкуството на древна Тракия“, обясни доц. Кабакчиева. Мнозина експерти по тракийско изкуство са убедени, че златните и сребърни съкровища не са внос от Микена, а са резултат от майсторската работа на торевтите с ателиета в нашите земи. Засега обаче категорични доказателства за това няма.
Милиардерът Васил Божков е притежател на най-голямата в света колекция от тракийски ритони - цели 20 броя в перфектно състояние. № 1 сред тях е огромният ритон с глава на овен.
Експертите обаче обръщат специално внимание на четирите ритона с фигурки на елен на върха. Изработени са от сребро с позлата. Най-големият от тях тежи 807,2 грама. Датировката му е от IV в. пр. Хр. Божков притежава и ритони с лъвски глави, коне, козли.
Сред артефактите във витрините му са сребърни киликси с позлата. Киликсът е ритуална чаша с две хоризонтални дръжки. Най-известният от тях е киликсът на Севт ІІІ, който блестя в Лувъра. На един от киликсите на Божков пък е изобразен Орфей с лира. Чашата е от V в. пр. Хр., тежи 162,2 грама. На дъното е изрисувана митологична сцена. Според специалисти съдове като този киликс са играли ролята на атински дипломатически дарове за тракийски царе по време на Пелопонеската война.
Изключително изящен е сребърният кантарос (б.р. висока купа с вертикални дръжки от двете страни) с позлата, който тежи 408,9 грама, изработен вероятно през V в. пр. Хр. На външната му страна са изобразени сцени с Афродита, Парис и хубавата Елена, Хермес. На друг кантарос от колекцията на Божков е изрисувана сцена с Вакханките, подгонили певеца Орфей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай