Петък,

Гласът на премиера с ключови думи за битката с Ковид

От: Редактор -
512
Гласът на премиера с ключови думи за битката с Ковид
A
A
A

Четири плана ще има в новия пандемичен план. Това обяви в интервю за "Още от деня" по БНТ началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова.

"Против сме всяка ескалация на конфликта. Готови сме да влезем в диалог с всички граждани, но категорично няма да се ръководим от натиск, а само от медицинските данни", каза тя по повод днешния протест на "Възраждане" срещу зеления сертификат и противоепидемичните мерки.

Тя обяви, че ще бъде изработен нов модел на управление на пандемията, при който предвид ще се взима не общата заболяваемост, а каква част от населението се намира в тежко здравословно състояние.

По думите ѝ страната ще бъде разделена на шест области и при над 80% заетост на леглата в интензивните отделения ще бъдат въвеждани съответните ограничения.

На първо място ще разкрием допълнителни легла в интензивните отделения, работим по доброволческа програма, за която разработваме и стимули, за да се получи качествена грижа, уточни Бориславова.

Тя разясни, че в новия пандемичен план ще има 4 етапа, като първите два ще бъдат с по-ограничени мерки на въздействие, докато при трети и четвърти етап се предвижда малко по-рестриктивен подход при повече от 80-процентова заетост на леглата в съответната област.

Планът трябва да бъде разработен така, че да постигне най-доброто за обществото и за здравето на всички нас. За никой от нас не е мечта да бъде затворен и изолиран, но нямаме друг избор, заяви на финала на разговора Бориславова.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com