Гешев: Компроматите няма да ме спрат (ОБНОВЯВА СЕ)

В момента кадровиците на Темида изслушват кандидатът за главен прокурор

Гешев: Компроматите няма да ме спрат (ОБНОВЯВА СЕ) | StandartNews.com

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев изложи пред кадровиците на Темида част от мотивите си да обяви кандидатурата си за главен прокурор. Ето какво каза той  пред членовете на Висшия съдебен съвет:

"Компроматите няма да ме спрат! Да се откажа при безпрецедентна атака срещу прокуратурата означава, че ме е страх и че предавам доверието на колегите си! 

В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те определено са засегнати от действията на прокуратурата по прилагане на закона. Това, което те правиха през годините освен да говорят този кръг хора, е да се хранят от това говорене. Да се откажа при развиваща се такава безпрецедентна атака означава да покажа, че ме е страх и да предам доверието на колегите, които са ми гласували. Не може и не смятам да забранявам всяко чуждо мнение. 

Не уважавам това да ми се казва на мен какво трябва да мисля. Не харесвам този подход. Второто – това не е политическо говорене, а отговор на политическа видима атака към част от съдебната власт. Такъв отговор дължа и като човек, и като магистрат!". 

„Докладът на ЕК въобще не може да ни успокоява, а трябва да е една добра база за възходящо развитие”, каза кандидатът за нов обвинител номер 1 на републиката Иван Гешев по време на изслушването.

По думите му осъществяваните цели на съдебната реформа и показателите по механизма за сътрудничество и проверка са изпълнени.

„Както е посочено в последния доклад, изпълнени са ангажиментите на българската държава към момента на присъединяване към ЕС. Това въобще не може да ни успокоява. Трябва да е една добра база за възходящо развитие“, каза още Гешев.

Той отчете и досегашната работа на прокуратурата. „Смятам, че в този 7- годишен период благодарение на този главен прокурор се повиши административният капацитет на прокуратурата. Подобрена е чувствително материално техническата база. Това според мен е изключително важно за провеждане на ефикасни и ефективни разследвания, включително и ефикасност на цялостната прокурорска работа“, посочи Гешев.

Той похвали Сотир Цацаров за неговата работа и подчерта, че настоящия обвинител номер 1 е подобрил кадровото обезпечаване и материалната база на прокуратурата.

Делото КТБ беше най-сериозното ми предизвикателство. Това каза кандидатът за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред ВСС. Кандидатът отговаря на въпроси. "И то не само на база на политическите, личните и всякакви други интереси, които циркулират около това дело, на натиска, който беше оказан върху екипа, но и по няколко други показателя. Щетата по това дело е в размер, който до момента не се е срещал в съдебната практика, тя е в размер от процент от БВП и по този показател може да сме водещи, ако не в света, поне в Европа“, обясни Гешев. Той допълни, че най-тежките си дела е водил по времето, когато е бил следовател в транспортния отдел на Столичното следствие. „Това са ми били най-трудните дела в емоционален аспект", каза Гешев.

На въпрос – Ще продължите ли да влизате в съдебната зала, ако заемете длъжността на главен прокурор, Гешев отговори положително. „Това би било прецедент, но не виждам пречка да влизам в съдебна зала. Аз съм прокурор. Ако не влизам по дело, прехвърлям отговорността на колегите си. Това е въпрос на отговорност“, каза той.

На питане за първите му 100 дни, ако заеме длъжността, той посочи, че има 2 най-важни неща. Първото е сформирането на добър екип, което е най-сигурният начин за резултати, а второто е продължаване на оптимизирането на дейността на районните прокуратури. „Аз не кандидатствам за политическа длъжност и не очаквам 100 дни толеранс“, каза Гешев.

Преди обявяване на процедурата, Прокурорската колегия направи задълбочен и обективен анализ на състоянието, постиженията и актуалните проблеми на прокуратурата, въз основа на който бяха конкретизирани професионалните качества и управленските възможности на евентуалния кандидат, както и възможността му да отговори на потребностите на прокуратурата и на обществените очаквания, припомнят от ВСС.

 "Кандидатурата бе съобразена с перспективите в развитието на прокуратурата и с очакванията на магистратите, съобразно проведените консултации с Асоциацията на прокурорите и с Камарата на следователите в България, и очертаните от тях критерии относно личните, професионалните и моралните качества, които кандидатът за главен прокурор трябва да притежава. Отчетени бяха постигнатите високи резултати в работата на Специализираната прокуратура под ръководството на Иван Гешев, с които се свързват положителните констатации в докладите на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка относно резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност", допълват от кадровия орган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай