Понеделник,

Германия ни върна ценно съкровище, как е попаднало там

От: Редакция, сн. МВнР -
Германия ни върна ценно съкровище, как е попаднало там
A
A
A

Германия върна на България нелегално изнесени културно-исторически ценности.

В посолството на България в Берлин се е състояла церемония в тесен кръг по предаване на ценности, изнесени нелегално от България и задържани при две полицейски акции в Бавария, Германия, през 2011 и 2017 година, съобщиха от външното ни министерство.

Артефактите са били предадени от Кристиан Клайн, главен комисар и ръководител на отдела "Разследвания на престъпления в областта на културното наследство" на Баварската криминална служба, и от Флорентине Кучер от Федералната служба за култура и медии към федералното правителство.

По време на церемонията на 16 декември на България са били върнати 872 антични и средновековни монети, една антична бронзова ваза и една фибула, открити на територията на страната ни и датирани от различни исторически епохи - от III век пр. Хр. до XIV век сл. Хр.

Подобно предаване на културно-исторически ценности се случва за втори път в рамките на две години и половина в посолството ни Берлин, припомнят от МВнР.

По време на церемонията посланик Елена Шекерлетова и главен комисар Клайн са се съгласили, че съществува отлично взаимодействие между българските и германските институции, между Министерството на културата и Министерството на вътрешните работи на България, Баварската криминална служба, Министерството на вътрешните работи, спорта и интеграцията и Министерството за наука и изкуство на Бавария, и федералната служба за култура и медии към федералното правителство.

Двете страни и занапред ще продължават да развиват и задълбочават това сътрудничество. Благодарение на него, както и със съдействието на представителя на МВР в посолството ни в Берлин - главен комисар Илия Пулов, нелегално изнесените ценности се завръщат успешно в страната ни, отбелязват от външното ни министерство.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички