ГЕРБ продължава да е на Цветанов

Фидосова се е похвалила, че пак ще командва парада, твърди Мирослав Найденов

ГЕРБ продължава да е на Цветанов | StandartNews.com

- Г-н Найденов, в четвъртък за пореден път се събрахте отцепниците от ГЕРБ. Какво решихте?

- Сбирката ни бе в по-широк формат от досегашната контактна група от пет човека. Пристигнаха доста хора от цялата страна - бях изненадан. Над 50 човека. Интересно е, че имаше бивши и действащи областни и общински координатори. Изводът е, че се преодолява страхът в ГЕРБ от репресия, от търсене на отговорност от Цветанов и Фидосова. Обсъдиха се предложенията за структурата ни. Тя ще е нова за българската политическа действителност - партията ще е двукамарна като ръководство. Това означава, че ще има орган за управление, да кажем управителен съвет от 9 или 11 човека. Това ще е оперативното звено, което практически ще я ръководи. Засега сме решили в него да няма познати лица или такива, които до момента са участвали в политиката под някаква форма.

- Как партия ще се управлява от хора, които никога не са се занимавали с политика?

- Затова е двукамарна. Второто звено ще е т. нар. съвет на старейшините или на ветераните, в което ще са хора с житейски и политически опит.

- Като вас, Емил Димитров, Иван Петров и сие.

- Приблизително да. Това звено ще е опора на оперативното бюро, което практически ще ръководи партията. Тя няма да има лидер. Само секретар, който ще администрира решенията. Ще има интернет платформа - т. нар. партиен референдум. За да могат останалите членове на партията да участват в реално време във вземането на решения.

- Няма ли опасност при неразпознаваеми лица да има измамници, които да преговарят от ваше име.

- Няма, защото тези хора ще бъдат обявени при учредяването на партията. Те няма да са анонимни. Няма да има възможност за злоупотреби. Ние, за разлика от ГЕРБ, няма да сме затворена партия. Когато подадохме оставка през февруари, Борисов каза: "Даваме партията на хората". Но това не се случи, а я даде на Цветанов.

- Наскоро обаче Борисов се поправи и каза, че той е партията.

- Практически я даде на Цветанов. Затова хората продължават да напускат партията. Ние искаме да дадем ГЕРБ на хората. Но партията ни няма да е само за бивши или настоящи членове на ГЕРБ. А за всички, които са дясно ориентирани. Много хора опитват днес да се позиционират в дясното пространство, за да яхнат протестите. Те обаче нямат структури. И едва ли ще могат да направят нещо. Докато ние ще предложим на хората структури.

- Как ще се казва партията?

- Обсъждаха се имена. Но не мога да кажа нито едно, защото ще го обрека. Утре може някой да го регистрира и да ни иска пари за това. Разбира се, категорично няма да е ГЕРБ-2.

- Защо се налага да правите партия - не могат ли недоволните от ГЕРБ да припознаят друг субект в дясно.

- Защото тези хора са правили партия ГЕРБ. Цветанов смени 22 от 28 областни координатори, които са създавали ГЕРБ. Не е вярна тезата на Борисов, че Цветанов е направил партията. Направиха я тези хора - десетките областни и стотиците общински координатори, със свои роднини, познати и съмишленици. И голяма част от тях се чувстват унизени от отношението към тях на партийната върхушка в лицето на Цветанов и Фидосова.

- Да, но ГЕРБ има нещо много важно, което на вас ви липсва - харизмата на Бойко Борисов.

- Да, така е. Хората отидоха в ГЕРБ заради харизмата на Бойко Борисов. Но аз мисля, че много отидоха и заради ценностите на тази дясна партия. И ние предлагаме не лидер, а управителен съвет от млади и амбициозни хора. Ние имаме структури. Това са хора, правили избори.

- Какви са амбициите на вашата бъдеща партия?

- Категорично да влезем в парламента.

- През мандата на ГЕРБ бяхте сред най-големите любимци на Бойко Борисов. Не ви ли е необичайно да сте му опонент?

- Аз не съм опонент на Бойко. А на лошите практики в ГЕРБ. И в момента продължавам да съм му приятел и да смятам Борисов за такъв. Но не мога да се съглася с това партията да е на Цветанов, на когото са верни структурите.

- Борисов обаче елиминира Фидосова от парламента.

- Ако искате последна информация от четвъртък, Фидосова, след като беше публично заявено, че е отстранена, отишла в Монтана, събрала партийния екип и обявила: "Казаха ми, че това е проформа, за да успокоим общественото мнение. Аз оставам на 17 етаж (б. р. - на 17 етаж в административната сграда на НДК е централата на ГЕРБ) и продължавам да командвам парада. Ерата Цветанов - Фидосова ще свърши в ГЕРБ, когато и двамата бъдат отстранени.

- Ако Борисов ги отстрани и двамата, има ли вариант да се върнете в ГЕРБ и да спрете проекта си?

- Имаше. Но в последната си публична изява в "Панорама" миналата седмица Борисов оневини Цветанов за тефтерчето. Макар че и на най-малките деца е ясно, че Фидосова и до тоалетната не ходеше, без да пита Цветанов. И добре знаем, че тези разпореждания може да ги е давала по телефона тя, но те са били свеждани от Цветанов.

- Имате ли обяснение как е станал записът в дома на Борисов, когато бяхте там заедно с Кокинов?

- Имам не само сам за себе си, но и на експерти - чрез софтуер в моя телефон. Нямам обяснение как е инсталиран, но там продължава да се води следствие.

- Сменихте ли апарата?

- Отдавна. На апарата беше инсталиран софтуер, който се контролираше дистанционно от структури, които са създавани по времето, когато вътрешен министър беше Цветанов. И затова казвам, че отговорността да бъде подслушван действащ премиер седмици, след като е напуснал, е на този, в чието портфолио е бил този сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай