Генеричните лекарства обсъждаха в здравната комисия

Генеричните лекарства обсъждаха в здравната комисия  | StandartNews.com

София. Европейските практики в областта на лекарствената политика и възможностите за подобряване на достъпа на пациентите до лечение с генерични лекарства обсъдиха на кръгла маса в парламента представители на държавните институции, на неправителствени и съсловни организации. Народното събрание беше домакин на дискусия на тема: „Рационалната лекарствена политика – гаранция за подобряване на достъпа на пациентите до медикаменти". Форумът, организиран по инициатива на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), беше под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването и Министерството на здравеопазването.

В приветствие, което беше прочетено пред участниците във форума, председателят на Народното събрание Михаил Миков определя инициативата като ценна и навременна, свързана с осигуряване на качествени лекарствени продукти на достъпни цени за българските пациенти. "Настоящият форум е пример за ангажираното и отговорно отношение на институциите и обществото към проблемите на здравеопазването и лекарствената политика", отбеляза той.

Председателят на Комисията по здравеопазването д-р Нигяр Джафер подчерта, че лекарствената политика и разходите за лекарствена терапия са темите, които винаги са били и занапред ще бъдат сред най-актуалните в публичното пространство. "Гарантирането на достъпа на населението до навременно, съвременно, ефикасно лечение е от първостепенно значение за отговорните институции в България", заяви тя. По думите й сред основните приоритети на законодателната и изпълнителната власт в областта на здравеопазването е осигуряване на ефективно изразходване на публичните средства и гарантиране на достъпни и качествени лекарствени продукти за всички български граждани.

Генеричните лекарствени продукти имат съществен принос за осигуряване на достъп до качествени и ефективни лекарства и за реализиране на бюджетни икономии, посочи д-р Нигяр Джафер. Тя цитира данни, според които за периода 2001 – 2013 г. в страните-членки на ЕС прилагането на генерични и биоподобни медикаменти в няколко терапевтични области е довело до намаляване средната цена за лекарствена терапия с 60 процента, като същевременно е увеличило с 200 процента достъпа до лечение.

В Европа от общо 36 милиона души със захарен диабет 20 милиона се лекуват с генерични лекарства, а от 82 милиона, страдащи от хипертония, 48 милиона се лекуват с генерични медикаменти, отбеляза председателят на Комисията по здравеопазването. В рамките на ЕС генеричните лекарствени продукти допринасят за реализирането на икономии в размер на повече от 35 милиарда евро годишно за пациентите и здравните системи, а очакванията към биоподобните лекарства за периода 2007 – 2020 година е да осигурят спестявания в рамките на 11.4 – 33.4 милиарда евро, подчерта д-р Нигяр Джафер.

На форума за практиките в лекарствената политика в ЕС и за достъпа на пациентите до генерични лекарства говори генералният директор на Европейската генерична асоциация Ейдриан ван ден Ховен. Председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Татяна Бенишева представи информация за развитието на рационална регулаторна среда и ценова политика в България, а д-р Кунчо Трифонов – за пазара на лекарствени продукти в България по отношение на генеричните медикаменти.

Общо бе мнението на участниците във форума, че генеричните и биоподобните медикаменти генерират икономии, увеличават достъпа до съвременни и ефикасни терапии на достъпни цени и създават работни места и икономически растеж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай