Ген. Тонев: Здравният министър трябва да има повече свобода

Ген. Тонев: Здравният министър трябва да има повече свобода | StandartNews.com

София. Здравният министър трябва да има повече свобода от кабинета, смята бившият директор на Военна болница ген. Стоян Тонев. По думите му основният страх да се правят реформи в здравеопазването е, че може да се срути системата.

„В една система като здравеопазването не може според него да се разчита само на личностите, а на система, която да накара личностите да работят. Затова и смяната на началници на болници няма да промени системата на здравеопазването", коментира Тонев.

Най-голямата грешка според Стоян Тонев е, че се е позволявало министърът на финансите да управлява здравеопазването. Той призна, че три пъти са му предлагали да бъде министър на здравеопазването.

Той е на мнение, че за да се случат някои промени в системата и самото общество трябва да е готово за промени. Здравеопазването не е чак толкова зле, колкото се представя от медиите, убеден е генерал Стоян Тонев. Проблем е липсата на координация между отделните звена в здравеопазването.

Сред проблемите на системата на здравна грижа е липсата на квалификация. Един добър лекар спестява на системата милиони, категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай