Сряда,

Ген. Бояджиев: Случаят Гебрев е фарс

От: Стандарт -
822
Ген. Бояджиев: Случаят Гебрев е фарс
A
A
A

"Продължение на фарса. Общо взето цялата история Скрипал и навързана с Гебрев, с българската следа - за мен е водевилна история. Далеч е от професионализма, не на ГРУ, а въобще на разузнавателните служби. Танганайка, ако има разузнаване, няма да го направи по този начин". Това обяви бившият генерал от Държавна сигурност Тодор Бояджиев по повод опитите да се направи връзка между евентуалното отравяне оръжейния търговец Емилиян Гебрев и отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания. Той говори по темата в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

По повод обвиненията към българските власти, че са пропуснали евентуален руски агент на наша територия генералът коментира: "Разбира се, че е възможно агенти да изпълняват поръчки, които не са от централите им. Но да очакваме, че при един пътнически поток, който според министърката на туризма надхвърли милион и половина, българските органи да знаят за всеки един от къде е, бивш ли е, действащ ли е - това е невъзможно. Да не забравяме, че след падането на Берлинската стена в сферата на разузнаването се разви т.нар. приятелско разузнаване. Аз твърдя, че в България има и американски, и британски, и руски агенти, които може да идват дори и без задача в страната ни".

По думите му е невъзможно България с тези си средства да следи абсолютно всеки евентуален чужд агент и целия пътникопоток, освен ако няма предварителен сигнал за конкретно лице.

"Разбира се, че и преди е било така, за да може някой да продава оръжие, той трябва да има лиценз. За Гебрев се оказа, че той е с отнет лиценз. Едно от последните неща, които прави неговият приятел, бившият министър на отбраната Бойко Ноев, който е бил до смъртното му легло, е било да му възстанови лиценза за търговия с оръжия. Разбира се, че има строг закон, който се наблюдава, и трябва да докажеш, че си не само в рамките на българския закон, че спазваш ембарго, ограничения в търговията и т.н. Това са хора, които не са измислени отнякъде. Някой твърди, че Киро Японеца, че направил първия си милион с продажба на оръжие. Дали е било така, дали не е било, не знам, но то не би могло да бъде зад гърба на органите, защото тази сфера се наблюдава. Така че и Емилиян Гебрев не би могъл без знанието на държавата да е в този бизнес", каза още Бояджиев, като поясни, че говори и за периода преди 89-а, и след това.

Генералът коментира и възможната версия за мотив Гебрев да бъде отровен заради търговията му с оръжие с Украйна.

"Ако търговията с оръжие е между елементите, сред възможните хипотези в разследването, според мен основното не е Украйна. Промъкна се в медиите информация, аз нямам лични данни, че той е настъпил чужди интереси не продавайки в Украйна, а изнасяйки оръжие в Индия. И че там е настъпил интереси на руски фирми, които държат основната част от пазара на оръжия в Индия. И тук не става въпрос за съперничество между държави. По-скоро това може да е мотив за действие на друга конкурираща фирма. Един от проблемите в професионалзима на службите е, че след промените навсякъде има спад на професионализма. И второто нещо е, че някои от инструментариума на специалните служби днес активно, с много по-малко професионализъм, се използва в частния сектор", каза ген. Бояджиев.

"Не може да се отрича, че и преди падането на стената е имало ембаргови ограничения. Имало ограничения на търговия и това е наложило създаването на канали. И съвсем естествено при прехода, при който стана изтичане на възможностите от службите към частния сектор, е тези канали да са преминали заедно с хората, които са ги използвали в сивата икономика и в частния сектор. Поне от това, което излиза по медиите Гебрев е имал отношение към някой от каналите за каптагона", каза генералът.

Разглеждайки и темата за милионите преведени от Венецуела в българска банка Бояджиев коментира и темата дали всички тези случаи, в чиито център се оказва България са в пряко отношение с геополитически интереси.

"Нищо не може да се разглежда извън геополитиката. Разбира се, че има геополитически интереси. България е звено в геополитиката, но тук правим другата грешка - да се превъзнасяме и да мислим, че ние сме решаващ фактор в геополитически план. Като територия - да, като управление, като като държава, като политически елити - определено не", каза той.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички