Галъп: БСП-21-22%, ГЕРБ-17,8%, ДПС – 6,4%, ако изборите са днес

Галъп: БСП-21-22%, ГЕРБ-17,8%, ДПС – 6,4%, ако изборите са днес | StandartNews.com

София. Ако изборите са днес, БСП печелят 21-22%, ГЕРБ-17,8%, а ДПС – 6,4%. Това сочат данни на Галъп Интернешънъл за периода 27 юни- 4 юли. На въпрос за коя партия бихте гласували, ако изборите се проведат сега – БСП и ГЕРБ запазват съотношението си, социалистите само взимат лека преднина. От запитаните 21-22% са отговорили, че ще гласуват за БСП; 17,8% за ГЕРБ и 6,4% за ДПС. По-нататък се нареждат „България на гражданите" – 2,6%; за НФСБ – 2,4%; за Атака – 1,8% и за ДСБ – 1,6%.

„Страната ни се намира в почти патова ситуация", съобщи политологът Първан Симеонов. Той представи резултатите от традиционното месечно изследване на Галъп. И уточни, че няма съществена динамика в електоралните нагласи. „Запазва се по-скоро паритет, има изравняване на силите между двете основни партии – БСП и ГЕРБ", допълни Симеонов. Той обясни, че едва ли бихме свидетели на промяна на парламентарното представителство при евентуално нови избори. 

„Засега наблюдаваме нещо, което прилича по-скоро като изпитание за подкрепата за партия ГЕРБ. В момента има известно стягане на електората на социалистите. В същото време обаче ръстът нивата на песимизъм и процентът на хората, които заявяват, че не биха гласували. Това обаче са само хипотези, въпреки това те създават нерадостна картина", обясни още политологът и уточни, че общественото мнение е объркано и се разделя на две.
На въпрос накъде върви България – към по-добро или по-лошо, много хора са отговорили към по-лошо, което е традиционен отговор. Делът на оптимистите надвишава делът на песимистите, показва изследването на Галъп. Оптимистите са се повишили след предсрочните парламентарни избори.

Изследването на Галъп показва още, че медийният месец при Пламен Орешарски е бил доста кратък. Запитани дали трябва той да подаде оставка или не, хората са отговорили почти наравно в положителен и отрицателен отговор. По същия начин е и систуацията с това дали да има или не протести.

В провинцията преобладава положителното отношение към Пламен Орешарски, показват резултатите от изследването. Така столицата се противопоставя на по-малките градове. В София искат настоятелно оставката на кабинета. При младите хората преобладава мнението "за" протести. 70% от пенсионерите обаче са против протестите. В столицата съотношението е 5:2 в полза на протестите, твърдят от „Галъп".

Таблицата с доверието на политиците изглежда по следния начин: еврокомисарят Кристалина Георгиева получава 47% от доверието, президентът Росен Плевнелиев – 41%, кметът Йорданка Фандъкова – 38%, Георги Първанов и главният прокурор Сотир Цацаров имат по 34% доверие. Премиерът Пламен Орешарски получава 32% одобрение, а омбудсмана Константин Пенчев – 30%, следва лидерът на социалистите с 26%.Вицепрезидентът Маргарита Попова е с 21% одобрение, а Меглена Кунева с 14%. Бившият премиер, лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов е с 20% одобрени. Волен Сидеров има 3% доверие през този месец, а лидерът на ДПС Лютви Местан – 11% доверие.

Бойко Борисов е достигнал безпрецедентни нива на недоверие, обяснява политологът на Галъп. Но той е един от малкото, който е бил в състояние дори след най-тежки моменти, да се възстановява и да събира границите на доверие и недоверие, допълва още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай