Футболът е мишена за Ислямска държава

Футболът е мишена  за Ислямска държава | StandartNews.com

Проф. Владимир Чуков пред "Фокус"

- В медиите продължават да се тиражират информации за готвени атентати по време на Европейското първенство по футбол, което е само след седмица. Дори беше посочен конкретен мач - Англия-Русия. САЩ също предупредиха гражданите си за евентуална заплаха. Доколко реални са рисковете?
- Веднага да допълним това, което каза говорителят на Държавния департамент, че това са потенциални заплахи, т.е. нямат конкретни данни, но там, където има огромни струпвания на много хора, особено на места, които са били предишни мишени на "Ислямска държава", съвсем логично може да се направи изводът, че подобен терористичен акт би могъл да бъде повторен, т.е. да се търси съответно последващият ефект на вече проиграна такава акция. Спомняте си, на 13 ноември в Париж една от основните мишени беше "Стад дьо Франс". Възможно е на базата на тези анализи, които са направени, на този потенциал, който показа "Ислямска държава" с тези "спящи клетки" като подготовка, като логистика и най-вече като планово съдържание - всичко това да ни насочи към евентуално повторение на това, което видяхме на 13 ноември миналата година.
- А допускате ли, че е възможно, дори и да няма реални намерения за атаки, "Ислямска държава" умишлено да тиражира тези слухове, за да всява масова психоза?
- Естествено. Една от основните цели на ИД е да поддържа страха, да всява паника. Така че подобен тип акции всъщност са половината постигнати цели. Слава Богу, някъде около може би от месец, месец и половина САЩ започнаха наистина да поразяват отделни източници на дезинформация от страна на ИД. Аз следя тези сайтове и тези източници и част от тях вече не са в мрежата.
- Защо точно първенството по футбол би било цел на "Ислямска държава"? Можем ли да търсим връзка с атаките срещу фенове на "Реал" (Мадрид) в Ирак?
- Аз бих желал да допълня и един според мен много ужасяващ факт, който се случи миналата година. "Ислямска държава" екзекутира 17 младежи в Мосул, тъй като те са си позволили да гледат футболния мач Ирак-Йордания и са подкрепяли иракския отбор, т.е. те са дали доказателства за патриотизъм, но спрямо иракското правителство. Защо? Екзекуцията е благодарение на една изложена фетва от страна на съответния мюфтия, че всичко онова, което е свързано със Запада, т.е. футболът е западна игра, не само не трябва да се упражнява, а въобще не бива да бъде наблюдавана. Така че не бива да ни учудва подобен тип логика и евентуално планове за Европейското първенство във Франция.

/Пред Агенция Фокус/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай