Феновете на „Левски” разделени за Божков

Ако Божков иска да спаси Левски, има как да го направи, каза Хиндлиян

Феновете на „Левски” разделени за Божков | StandartNews.com
  • Ако Божков иска да спаси Левски, има как да го направи, каза Хиндлиян
  • Когато Левски е опрян до стената, огромно количество от хора са на едно щракване от излизане на улицата, каза шефът на Националния клуб на привържениците

Фенските организации на „Левски” са разделени в отношението си към собственика на тима, бизнесмена Васил Божков. Това стана ясно от интервю на председателя на Националния клуб на привържениците на „Левски” Степан Хиндлиян за бТВ.

ВИЖ ОЩЕ: Краси Стойчев: Божков е жертва на успеха си

В последната седмица, в ситуацията, в която се оказахме, привържениците на Левски изглеждахме консолидирани и монолитни. Вчера след срещата при премиера Борисов стана ясно, че не е точно така, каза Хиндлилян. Като пример за разединението той посочи думите на представителя на „Ултрас Левски“ Адриан Попов.

ВИЖ ОЩЕ: Кадиев призна за спестен данък на Божков

„Представителят на една от групите – „Ултрас Левски“, потвърди тезата на Националния клуб на привържениците и на Тръст „Синя България“, че Левски е заложник на политически и икономически интереси. Нещо, което сме артикулирали достатъчно добре в последната една седмица и говорим в последните 5 години. В същото време каза, че неговото мнение е, че трябва да се застане твърдо на страната на собственика. В такъв случай не влизаме ли в тази матрица? Да, ние сме съгласни, че „Левски“ е заложник на политически и икономически интереси, но говорим, че заставаме зад „Левски“. „Левски“ е голямата идея, Левски е целта. Левски в момента изглежда стабилен, има собственик, който се е афиширал с името си, няма ги съмненията за парашутизъм, каквито присъстваха преди него. Изпълнителният директор Павел Колев заяви, че в момента Левски е стабилен и функционира нормално“, каза Хиндлилян. И подчерта, че за него и клуба му важен е отборът, а не корпоративния интерес на собственика му.

„Не е лека ситуацията, в която се намира Левски. Това е една голяма игра на нерви. Всеки момент нещата могат да вземат различен развой. Както още утре може да се окаже, че „Левски” е с нов собственик от типа „бащица“, така може господин Васил Божков, хората и фирмите около него, да продължат да финансират клуба, без оглед от развоя на драмата със Закона за хазарта и на евентуалното отнемане на неговия лиценз”, смята шефът на Националния клуб на привържениците на синия отбор. Той заяви, че феновете са готови да подкрепят тима с протести по улиците в тежката ситуация, но призова здравият разум да надделее.

До кризисната ситуация се стигна, след като депутатът от НФСБ Валери Симеонов внесе поправки в закона за хазарта, с които въвежда държавен монопол върху лотарийните игри. Бюджетната комисия прие закона на първо четене, а Васил Божков, който държи лиценза за Националната лотария, обяви, че му вземат бизнеса и ако това стане няма да може да издържа повече „Левски”. Така петте фенски организации отидоха в петък при премиера Бойко Борисов, който им препоръча да поемат акциите на отбора си, но те заявиха, че не са готови за това.

„Господин Божков много време отказваше среща с привържениците на широка основа, пред която да излезе и да обясни какви са му плановете и къде вижда привържениците в целия този процес, защото Левски без привърженици няма как да стане”, каза Хиндлиян. И продължи: „В един момент, когато той беше поставен под някакъв тип напрежение относно бизнеса му, се срещна два пъти с привържениците и успя да настрои голяма част от общността в посока бунтове и метежи в защита на хазартния му бизнес. Ние за хазартния бизнес ли сме или сме за Левски? Аз казвам, че организацията, която представлявам, застава твърдо зад Левски”.

„С оглед над тази позиция ние подаваме ръка на господин Божков. По официални данни той е един от най-богатите българи. Ако иска наистина да спаси клуба, със сигурност има вариант да продължи да финансира „Левски”. Ако не с 2 млн. лева на месец, то с 1 млн. лева, или с 500 хил. лева, или с 200 хил. лева. Но да излезе и да го каже: „Момчета, нещата стоят по този начин. Аз мога да направя от тук това, това и това. Какво ще направите вие?“, каза още Степан Хиндлиян.

Тогава съм сигурен, че цялата левскарска общност ще се мобилизира, ще направим всичко възможно, ще посещаваме мачове, за да продължим да даваме своя дан за добруването на клуба. В същото време господин Божков ще има подкрепата на огромна маса от хора, зад която ще може да застане и да каже: „Внимавайте какво правите!“. Когато Левски е опрян до стената, огромно количество от хора са на едно щракване от излизане на улицата. И това си личи.“, обобщи Хиндлиян и пак призова за здрав разум.

„Трябва да надделее здравият разум. Аз съм съгласен, че привържениците на Левски, включително и аз, сме темпераментни хора, които сме готови да стигнат до крайности. Но нека надделее здравият разум и да си помислим кои сме ние, какво зависи от нас, кого защитаваме, влизаме ли в матрицата или не. Това е много важно“, заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай