Фандъкова: Трябва да е ясно кой какво прави в общината

В момента тече проверка за паветата и се очаква тя да приключи в следващите дни

Фандъкова: Трябва да е ясно кой какво прави в общината | StandartNews.com

Проверката показва, че на депо има около 7200 тона на площадките на „Софинвест”. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на „Здравей, България”.

В момента тече проверка и се очаква тя да приключи в следващите дни. Резултатите  от нея ще бъдат обявени и, ако е необходимо, изпратени и приложени към проверката на прокуратурата, обясни кметът.

„Вече имам информация от предварителните доклади. Странно е избраното време за сезиране на прокуратурата, защото питането ми беше отправено още миналата година. Общинското дружество „Софинвест” има задачата да съхранява паветата, които се демонтират от част от улиците”, обясни тя.

Фандъкова уточни, че при проверка на общината от 2013 година е установено, че има разминаване в мерните единици, в които се съхраняват паветата. Тогава е дадена препоръка на дружеството и в момента всички количества се измерват в килограми.

Кметът на София коментира и ремонта на ул. „Граф Игнатиев”, заради който заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев подаде оставка и се разследва от прокуратурата.

„Г-н Крусев не е подменял подложките. Той е възложител. Като такъв той носи точно и ясно своята отговорност, това го осъзнава и всъщност оставката му беше част от тези действия, които, според мен, бяха абсолютно правилни. Трябва да е ясно всеки какво е свършил по редицата, защото, ако има някой, който е заигравал с доставчици, съм сигурна, че това в хода на проверката ще стане ясно. Смяната на подложката се е наложила след твърдение на водещи експерти от Столичния електротранспорт, че заложената като краен проект от проектанта подложка не е подходяща за нуждите на трамвайните линии. Обществената поръчка е едно, а процедурите по проектиране и по ЗУТ са друго”, коментира Фандъкова.

По думите й монтираните подложки на ул. „Граф Игнатиев” в момента са от водещи производители  и гаранциите за намаляване на шума и вибрациите са по-високи, отколкото са били предвидени. Тя каза още, че цените на двата вида подложки са сходни, а по процедура се заплаща само това, което е вложено. „Проектът за трамвайните релси е финансиран със средства на общината, т.е. той е извън европейския проект”, уточни Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай