Фандъкова казва утре кой ще смени Крусев

Вчера заместник-кметът по транспорта подаде оставка, тъй като ще бъде разследван от прокуратурата...

Фандъкова казва утре кой ще смени Крусев | StandartNews.com

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза пред журналисти в министерския съвет, че утре ще съобщи на кого възлага изпълнението на функцията зам.-кмет по транспорта, след като вчера прие оставката на Евгени Крусев. Работата е много, г-н Крусев е млад човек, той работи изключително отговорно, отговаряше за огромни проекти, изтъкна столичният кмет. При положение, че има повдигнато обвинение, той като възложител носи своята отговорност и неговото желание да бъде освободен, за да се изяснят всички обстоятелства, беше отговорна реакция, допълни тя.

Столичният кмет информира, че проверката, възложена от нея на вътрешния одит, е изпратена преди почти месец в Прокуратурата, за да може да се изяснят всички факти и обстоятелства, които са били причина за смяната на материалите, които са вложени в ремонта на ул. "Граф Игнатиев". В отговор на въпрос дали е доволна от ремонта, столичният кмет изтъкна, че той все още продължава и подчерта, че многократно е заявявала, че когато нещо не е изпълнено както трябва, изпълнителите трябва да бъдат връщани, което, по думите й, се прави на момента от надзорната фирма и от контролиращите експерти. Столичният кмет изтъкна, че за нея е важно максимално бързо да бъде пуснато движението на трамвая, което би облекчило трафика и допълни, че очакванията са до края на седмицата да бъдат внесени документите и да бъде сформирана комисия от ДНСК, за да бъде прието трамвайното трасе, което ще позволи пускането в движение на трамваите.

В отговор на друг въпрос столичният кмет заяви, че носи своята политическа отговорност. Това да се лиша от един от най-важните заместници, който отговаря за мащабните проекти, и днес да остана без човек, който да бъде пряко ангажиран, това е доста сериозна отговорност, допълни Фандъкова.

Попитана за днешните протести заради чистота на въздуха в столицата, Фандъкова каза, че след като се е запознала с част от исканията на протестиращите, е установила, че те се припокриват с програмата на общината в тази сфера. Готова съм, ако има нова мярка, която да не е включена в нашата програма, да я коментираме и да можем да я реализираме, заяви столичният кмет. Сред мерките тя изтъкна въвеждането "зелен" билет, с което се цели привличането на повече хора към обществения транспорт и добави, че вчера са били продадени над 74 000 от тях. Друга мярка е свързана с подмяната на отоплението с по-екологично гориво. Тя напомни, че преди два дни е бил одобрен от ЕК първият европроект на Столична община по програма LIFE, което ще позволи да започне работа по подмяната на  отоплителните инсталации на около 5000 домакинства. По ОП "Околна среда" ще може да стане подмяната на отоплителните инсталации на над 15 000 домакинства.

Тя напомни, че от вчера са пратени писма до директорите на училищата и детските градини с препоръки на водещи пулмолози децата да не се извеждат на открито и най-вече да нямат физическа активност на открито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай