Фандъкова посочи виновния за кабела убиец/ОБНОВЕНА/

Собственикът на обекта или хора, които той е наел, са сложили кабела, каза кметът

Фандъкова посочи виновния за кабела убиец/ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Собственикът на обекта или хора, които той е наел, са прекарали кабела. Този обект е стоял там от години. Случаят категорично е престъпление, защото има загинал човек - дете. ЧЕЗ са подали напрежение със служебна бележка със запетайка от главния архитект на София. Тази бележка няма никаква стойност пред ЗУТ. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за бТВ. Така тя обясни резултатите от проверката по повед трагедията с 16-годишния Людмил. В неделя той издъхна в ръцете на баща си на улицата, след като стъпи на шахта с оголени кабели. Детето бе поразено от токов удар.

ВИЖ ОЩЕ: Архитектът на "Триадица" с оставка заради Людмил

Петте павилиона в района са незаконни, съобщи още вчера Столична община. Един от тях се захранва с електричеството, което е отведено в шахтата убиец.

Кабелът, с който е подавано напрежение към павилиона в двора на болница "Св. Иван Рилски", е бил за въздушно преминаване, а не за наземно. Той е поставен абсолютно незаконно, каза още Фандъкова.

ЧЕЗ се отрекоха от своята отговорност. Подаването на напрежението всички хора знаят, че е опасно и затова, когато се въвеждат сгради в експлоатация, не може да се въведе сградата в експлоатация. Само че ЧЕЗ са подали захранване с една служебна бележка, която няма никаква стойност. В техния договор е записано, че не може да се подава напрежение, ако обектът не е въведен в експлоатация. Собственикът на обекта или хора, които е наел, е прокарал кабела“, уточни Фандъкова и подчерта, че отговорностите са много конкретни. И те ще бъдат установени от прокуратурата, след като общината й представи всички документи.

От първия ден различните институции, които имат отношение по този казус, започнаха да се дистанцират. Тази проверка не изчерпва всички обстоятелства, а само отговорностите на институциите по монтажа. Подавано е напрежение на обекти, за които никой не е видял проекти за свързване. Неслучайно кабелът, за който се предполага, че е причинил смъртта на това дете, е поставен напълно незаконно, коментира още Фандъкова.

Отговорността на институциите е ясна по отношение на контрола, разрешителните. Контролът по отношение на преместваемите обекти се осъществява от главния архитект на София. Много голяма част от обектите в София, които са незаконно монтирани, все още не са премахнати, каза още тя.

"Още веднъж изказвам своите дълбоки съболезнования на близките на Людмил. Всички изпитваме гняв от случилото се. Това е трагичен инцидент, но и тежко престъпление. Отговорността ми като кмет е да представя всички факти и обстоятелства максимално бързо, за да може разследващите органи да установят бързо виновните лица", заяви Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай