Четвъртък,

Факт. Зимните вируси се завръщат

От: Редактор -
Факт. Зимните вируси се завръщат
A
A
A

Бронхиолит, ринофарингит - познатата ни хрема, ангина, гастроентерит, а скоро и грип - сезонните вируси, за които забравихме заради COVID-19, се завръщат със студеното време, предаде АФП.

Всички го забелязват в ежедневието - на работа или в училище - симптоми като кашлица, главоболие, запушен нос са все по-чести, без да са предизвикани от COVID-19.

 Във Франция "честотата на острите респираторни възпаления (температура и дихателни симптоми) в кабинетите на общопрактикуващите лекари се увеличават от септември", по данни на медицинските власти.

"Много е възможно имунитетът на населението да е намалял". Като последствие: "Много е възможно имунитетът на населението да е намалял", обяснява епидемиоложката Сибил Бернар-Стоклен във видеоклип, разпространяван от френската агенция "Обществено здравеопазване".

"Заради това намаляване на колективния имунитет към тези вируси е възможно епидемиите тази година да са по-силни". Тя дава за пример бронхиолита и грипа. За да бъдат избегнати, специалистите препоръчват да не забравяме предпазните жестове, дори да отслабне епидемията от  COVID-19.

"Ежедневните жестове - миенето на ръцете, носенето на маска, особено в затворено помещение, редовното проветряване на домовете, оставането в къщи, когато човек е болен, са много ефикасни срещу тези вируси", казва Сибил Бернар-Стойклен. Освен леките настинки се задава и доста по-опасен противник - грипът, чийто сезон започва обикновено през ноември-декември.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички