Факт. Зимните вируси се завръщат

Заради студеното време и неспазване на мерките

Факт. Зимните вируси се завръщат | StandartNews.com

Бронхиолит, ринофарингит - познатата ни хрема, ангина, гастроентерит, а скоро и грип - сезонните вируси, за които забравихме заради COVID-19, се завръщат със студеното време, предаде АФП.

Всички го забелязват в ежедневието - на работа или в училище - симптоми като кашлица, главоболие, запушен нос са все по-чести, без да са предизвикани от COVID-19.

 Във Франция "честотата на острите респираторни възпаления (температура и дихателни симптоми) в кабинетите на общопрактикуващите лекари се увеличават от септември", по данни на медицинските власти.

"Много е възможно имунитетът на населението да е намалял". Като последствие: "Много е възможно имунитетът на населението да е намалял", обяснява епидемиоложката Сибил Бернар-Стоклен във видеоклип, разпространяван от френската агенция "Обществено здравеопазване".

"Заради това намаляване на колективния имунитет към тези вируси е възможно епидемиите тази година да са по-силни". Тя дава за пример бронхиолита и грипа. За да бъдат избегнати, специалистите препоръчват да не забравяме предпазните жестове, дори да отслабне епидемията от  COVID-19.

"Ежедневните жестове - миенето на ръцете, носенето на маска, особено в затворено помещение, редовното проветряване на домовете, оставането в къщи, когато човек е болен, са много ефикасни срещу тези вируси", казва Сибил Бернар-Стойклен. Освен леките настинки се задава и доста по-опасен противник - грипът, чийто сезон започва обикновено през ноември-декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай