Понеделник,

Европа ни санкционира заради мръсния въздух

От: Агенция Стандарт -
Европа ни санкционира заради мръсния въздух
A
A
A

Очаква се съдът на Европейския съюз да наложи на България ежедневни санкции заради замърсяването на въздуха в пет зони в страната, една от които е София. Това каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в Брюксел, където участва в заседание на Съвета по околна среда, предаде БНТ.

Новото правителство ще отпусне 47 милиона лева за справяне с проблема, а общините, които не предприемат необходимите действия, ще бъдат глобявани.

През 2017 година Съдът на ЕС реши, че България не спазва директивата за качеството на въздуха и в страната системно се нарушават пределните нива на прахови частици в пет зони, сред които София и Пловдив.

В началото на декември тази година Еврокомисията предяви нов иск заради бездействието на българските власти и липса на каквито и да било мерки. Министър Сандов очаква съдът да постанови както еднократна, така и ежедневни санкции, които ще текат докато страната не подобри качеството на въздуха.

"Аз съм задействал за първи път национално финансиране по въпроса от Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда. Става въпрос за 47 милиона лева , които в момента са в съгласувателна процедура и би трябвало от Нова година да могат българските общини, които имат този проблем с мръсния въздух, да кандидатстват за тези мерки. Те обаче са конкретни, не могат просто така да използват едни пари. Аз очаквам много и от българските общини, защото държавата не може да се справи без тях", заяви Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите.

Министърът обещава санкции за общините, които не предприемат нищо.

"Няма да се поколебая и за нещо друго - онези общини, които не желаят да се справят, да предприемат действия, свързани с опазването на здравето на хората, защото опазването на чистотата на атмосферния въздух означава опазване на здравето на хората, през контролните органи, които ние имаме - Изпълнителната агенция по околна среда, както и регионалните инспекции по околна среда и води да започнат да налагат санкции върху онези български общини, които не предприемат необходимите действия за решаване на тези проблеми", допълни Борислав Сандов.

В Брюксел Сандов е разговарял с първия заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, който е обещал помощ за коригирането на Плана за възстановяване и растеж. Очакванията са правителството да върне преработения план в Брюксел до средата на януари следващата година.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички