Сряда,

Европа ни осъди за мръсен въздух. Последствията

От: СТАНДАРТ -
1005
Европа ни осъди за мръсен въздух. Последствията
A
A
A

Европа осъди България заради мръсния въздух. Решението е окончателно.

Съдът на ЕС в Люксембург е осъдил България за качеството на атмосферния въздух, съобщи министърът на екологията Борислав Сандов. България е осъдена за системни нарушения в последните години по отношение на серния диоксид в Югоизточния район.

Това е първо решение на съда в Люксембур. По тази наказателна процедура следва ЕК да установи дали ние сме прекратили това нарушение и в противен случай ще отправи иск, което ще донесе финансови санкции на страната ни, разясни Сандов.

"Това решение за съжаление е очаквано, тъй като България системно неглижира този въпрос. Даже обратно – работи срещу предписанията, които дава ЕК", категоричен беше вицепремиерът.  

Наднормените нива на серен диоксид в атмосферата водят до тежки здравословни проблеми за населението. Неслучайно в този регион има по-висока концентрация на определени заболявания, което е видно и при децата, допълни Сандов. Той беше категоричен, че здравето трябва да е на първо място.

Министърът коментира и предвиденият за днес и неосъществен протест на служителите на ТЕЦ "Марица 3". От май миналата година централата системно надвишава нивата на серен диоксид. През 2021 г. има 30 измерени наднормени нива, а през 2022 г. са осем. Някои от стойностите са преминали аларменият праг - над три пъти завишаване на нормите, което има тежки последици за здравето на хората и изисква моментални действия.

Сандов заяви, че има решение от преди малко на директора на РИОСВ Централата да остане затворена.

По-рано през деня стана ясно, че има решение на РИОСВ-Хасково да се възстанови работата на централата и предвиденият протест на служителите в нея се отменя.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички