Евродепутати до Мария Габриел: Спасете медиите!

За това категорично настояха от Брюксел

Евродепутати до Мария Габриел: Спасете медиите! | StandartNews.com

Културният и творческият сектор в ЕС, особено творците в малки и средни предприятия, както и медийният сектор, рязко са съкратили обема си във връзка с кризата заради коронавируса. Съюзът трябва да направи повече, за да помогне на тези сектори, които се борят, за да си стъпят на краката, подчертаха членовете на комисията на Европейския парламент по култура и образование в писмо до еврокомисарите Тиери Бретон и Мария Габриел, изпратено в понеделник.

Секторите на медиите и по-специално печата, в момента играят решаваща роля в предоставянето на точна информация и задълбочен анализ.

Те са критичен антидот срещу фалшивите новини и дезинформацията, казват евродепутатите. Секторът в момента е сериозно засегнат, като спадът е до 80% от приходите от реклама в някои държави членки.

Евродепутатите призовават Европейската комисия(ЕК) да проучи възможностите за извънреден фонд за подкрепа на медиите и сектора на печата, като за целта се мобилизират средства, които не могат да бъдат изразходвани по други програми поради пандемията от COVID-19.

За да се гарантира, че средствата на ЕС достигат до сектора, евродепутатите призовават Европейската комисия да увеличи обема на механизма за гарантиране на културния и творческия сектор (програма Creative Europe), като го допълни от бюджета за 2021 г. или прехвърли средства от Европейския фонд за стратегически инвестиции.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай