Ето къде са най-богатите пенсионери у нас. Голяма изненада

Повечето пенсионери у нас вече взимат повече от минималната заплата за страната

Ето къде са най-богатите пенсионери у нас. Голяма изненада | StandartNews.com

Голяма изненада с разпределението на пенсиите по градове поднесе НОИ. Повечето пенсионери у нас вече взимат повече от минималната заплата за страната, показва данни на НОИ, пише "Труд". При 780 лв. минимална заплата, след данъци и осигуровки чистата сума за получаване е 605 лв.

Същевременно над 1 млн. пенсионери получават над 600 лв. на месец, като тук влизат както основните им пенсии, така и наследствените, вдовишките и различните добавки.

Три са областите в страната, в които средният размер на пенсиите е над 800 лв. Изненадата в топ три е пернишка област.

Средната пенсия в София надмина 900 лв. и за първата половина на годината е 904,71 лв., показват данни на НОИ. В тази сума влиза не само основната пенсия, а и вдовишките и всички добавки. Получаваните в столицата пенсии са с над 21% по-високи от средната сума, която получават пенсионерите в страната, която за първата половина на годината е 742 лв.

Причината за това е, че в София са централите на повечето големи фирми, в столицата са администрацията и парламентът. Всичко това води до изплащане на по-високи заплати, а съответно и до по-високи пенсии.

На второ място по най-високи пенсии е Бургас, където средният им размер е 825,23 лв. Топ три на областите с най-високи пенсии се допълва от Перник с 816,57 лв. Във всички останали области на страната средният размер на пенсиите е под 800 лв.

Най-близо до водещите градове по размер на пенсиите са Варна и Стара Загора, като и в двете области средният размер на пенсията е 785 лв., показват данните на НОИ. Топ 10 на градовете с най-високи пенсии се допълва от областите Кюстендил (777,36 лв.), София (768,34 лв.), Враца (742,96 лв.), Ямбол (721,39 лв.) и Пловдив (721,03 лв.). Само в още три области - Смолян, Хасково и Габрово, средната пенсия е над 700 лв.

Най-малки са пенсиите в област Кърджали, където средният им размер е 598,62 лв. Причината за това е, че там голяма част от хората са земеделски производители. Те плащат по-ниски осигуровки и съответно получават по-малки пенсии.

Общият брой на пенсионерите е 2,029 млн., като над 53,8% от тях получават повече от хората, работещи на минимална заплата, показват данни на НОИ към края на месец юни. Тези данни са преди увеличението на пенсиите от 1 юли с 12%. Затова действителният брой на пенсионерите, които получават повече от работещите хора с най-ниски доходи, е още по-голям.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай