Ето го самолетът на най-търсения мъж в Европа

Алиев събра очите на софиянци с огромната си мащина

Ето го самолетът на най-търсения мъж в Европа | StandartNews.com

Кой е най-търсеният мъж в Европа? След днешното откриването на интерконектора в София вече няма съмнение. Това е президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

„Скъпа Урсула фон дер Лайен, когато говорим за пари, ние не можем да се справим с тези цени на енергията, моля ви, нека бъдем включени в същия списък, в който са страните от Европейския съюз. Без подкрепата на Европа, без нашия приятел Алиев, изобщо нямаше да ни е лесно да разчитаме на диверсификация, така че, господин Алиев, сега сте много популярен в Европа, превърнахте се в супер звезда", заяви сръбският президент Александър Вучич.

В същата риторика влезе и президентът на Северна Македония.

"Говорейки за най-търсения мъж в Европа - президентът на Азербайджан, никой не може да се свърже с него по телефона, сигурно е сменил номера", каза Пендаровски като предизвика загадъчна усмивка на Алиев.

Азерският президент получи мощна европейска похвала след като обеща повече газ за Стария континент и нови газови находища, които ще разработи, за да помогне на Европа да се справи с енергийната криза.

Азиатският ВИП гост напомни кой е още с кацането си на летището. Огромният му самолет събра очите на всички, а параметрите и цената му веднага плъзнаха из социалните мрежи.

Близо милиард струва Airbus A340-300, който се обслужва от националния превозвач AZAL, машината е сред най-скъпите самолети в света.  

Алиев го купи преди повече от 8 години от Saad Air (част от саудитския финансов холдинг  Saad Group).

Има 80 супер модерни кресла за пътниците, които придружават президента. Той разполага с отделна столова и гостна, а също така и с две ВИП спални, офис и работен кабинет.

Самолетът има максимална скорост от 567 мили в час и обхват от 8 512 мили. Частният самолет има четири двигателя и ултра голям обсег, който е в състояние да лети по всеки въздушен маршрут на планетата. Снабден е с противоракетна система и с възможност за зареждане във въздуха.

За част от интериора му се разбра преди няколко години, когато на срещата на върха в Истанбул, турският президент Ердоган, който изпрати Алиев до самолета, бе поканен на чай на борда преди излитане.

На летище София Алиев кацна, посрещнат от гвардейци. А след това замина  за срещите с президента Радев със специално докарания му от Баку - Майбах. Останалите европейски лидери се представиха далеч по-скромни транспортни възможности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай