Естествено избелване на зъбите чрез 5 храни

Естествено избелване на зъбите чрез 5 храни | StandartNews.com

Белотата на зъбите не е свързана само с начина, по който ги миете, а нюансът им зависи до голяма степен от храните, които консумирате, разкрива здравният портал Doctiming.bg.

Проучванията показват, че едно от първите неща, които хората забелязват за другите, е усмивката. Чрез нея получавате само един шанс да направите първо впечатление. Можете да обсъдите алтернативата за избелване на зъбите с дентален специалист, но също така можете сами да подсилите блясъка и здравословния вид на усмивката си чрез храненето.

Някои плодове, зеленчуци и други храни могат да помогнат в стремежа за по-бели зъби. Ето кои храни се включват в успешната „избелваща" диета:

Хрупкава храна. Ябълки, карфиол, целина и моркови избелват, защото те функционират като лек абразив на зъбите. Тези храни са природна четка за зъби. При това са бедни на захар и стимулират производството на слюнка, която предпазва от образуването на плака.

Цитруси. Киселината в портокали и ананаси избелва и озарява повърхността на зъбите. Сокът им съдържа ензими, които убиват бактериите причинители на кариес и лош дъх. Яденето на сочни цитрусови плодове увеличава производството на слюнка, която отмива оцветяващите храни като кафе и червено вино. Трябва да внимавате да не си миете зъбите непосредствено след приема на фреш от цитруси, защото тогава емайлът на зъбите е по-уязвим. 

Ягодите съдържат алфа-хидрокси киселина, наречена ябълчна киселина, която избелва зъбите. Хапвайте ягоди по няколко пъти на седмица за ослепителна белота.

Млечните продукти като кисело мляко, прясно мляко и твърди сирена съдържат млечна киселина, която може да помогне за защитата на зъбите срещу кариес. Изследователите смятат, че белтъците в киселото мляко може да се прилепват към зъбите и да ги предпазват от атаки от вредни киселини, които причиняват кариес. Млечните продукти са заредени и с калций, който пази и укрепва костта, която държи зъбите на място.

Избягвайте храните, които причиняват петна. Ако се вгледате в зъба под микроскоп, той изглежда като кухненска гъба с миниатюрни пори и отворчета. Когато оцветяващите храни стигнат до тези дупчици, започват да се появяват петна. Чували сте предупрежденията за кафе, чай и червено вино, но колата е още по-голям вредител. Тя не само съдържа киселини, които отварят дупчиците, но след това ги оцветява в тъмен нюанс. Други виновници за петна по зъбите са боровинките, соевият сос и тютюнът. Появата на петна може да спрете, като изплаквате с чиста вода устата или дъвчете дъвка без захар след консумация на оцветяващите храни.

В допълнение към избелването можете да подпомогнете здравето на зъбите с някои вкусни храни. Шам-фъстъкът, подобно на останалите ядки, съдържа магнезий, който засилва усвояването на калция. Гъбите съдържат големи количества витамин D3, който също засилва ефекта от приема на калций. Японските гъби шийтаке пък имат свойството да намаляват натрупването на зъбната плака.

(Статията е предоставена от медицинския портал Doctiming.bg. Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист.)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай