Ескалация! Драмата с разменените бебета отива в Страсбург

Говори адвокатът на Севда Михайлова - Тодор Мангъров

Ескалация! Драмата с разменените бебета отива в Страсбург | StandartNews.com

До Страсбург ще стигне случаят на Севда Михайлова, чието бебе беше разменено в началото на месец септември миналата година в общинската АГ болница "Шейново".

В това увери адвокатът ѝ Тодор Мангъров, който другата седмица ще внесе в съда иск за обезщетение на младата жена за неимуществени вреди, както за нея, така и за по-голямата ѝ дъщеря и за майка й. От болница "Шейново" бяха категорични, че очакват да се произнесе съдът по отношение на обезщетенията на двете майки. Същото становище оповестиха и от Столичния общински съвет, който е принципал на акушеро-гинекологичната болница. В дома си Севда Михайлова допусна репортер на "Хоризонт". Тази история започва в средата на месец септември миналата година, когато директорът на столичната АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев обяви:

"На едната майка сме дали едно бебенце с различен номер, на другата майка сме дали друго бебенце с различен номер".

Той разбира за случая в началото на месец декември, миналата година: 

"Абсурд е да има умисъл. За мен това е някакъв низ от някакви случайни обстоятелства, които разбира се не ни оневиняват", предава БНР.

От д-р Донка Узунова, която тогава е ръководител на неонатологията в АГ болница "Шейново", а по-късно е отстранена от ръководната позиция заради случая с разменените бебета, Севда Михайлова разбира, че бебето, с което е изписана, не е нейно. Притеснена младата майка търси контакт с адвокат. Отзовава се адвокат Тодор Мангъров: 

"Тя беше изключително притеснена. Беше убедена, че е жертва на измама. Беше сигурна, че искат да й вземат детето. Изплашена беше".

Според него проблемът е бил в това, че болницата е отказала да води преговори за споразумение:

"Ние сега вече ще внесем иска в съда, а това ще забави решаването на спора с поне 2 години. Това е доста неприятен факт, но нямаме друг избор. Аз бях съгласен на сума между 150 и 200 хил. лв. да се споразумеем. Сега обаче със сигурност спорът ще бъде отнесен до Страсбург. Там вече може би ще стане дума за доста по-високи суми. Още не съм го внесъл, но ще го внеса във вторник или сряда следващата седмица. Все още го готвим". 

Минала през голямо изпитание - да разбере, че бебето, което е гледала няколко месеца, не е нейно и трябва да го върне на биологичната му майка, Севда свиква със своето момиченце, на което дава голяма любов. Тя споделя, че страда за другото бебе, но е щастлива със своето:

"Не беше лесно. Различно беше. През много работи преминах. Все пак си имам тъга".

Болница "Шейново" реши, че претенцията за обезщетение за неимуществени вреди по казуса с разменените бебета следва да се отнесе към съда. 

Съветът на директорите се запозна със становището на външния консултант, изготвено във връзка със заявената претенция от едно от семействата по казуса с разменените бебета. Анализът се основава на преглед на близо 600 съдебни дела в периода от 2007 г. до 2022 г.

За да се осигури всеобхватност, е извършена проверка и на други дела, по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания). 

Предвид обстоятелството, че казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, Съветът на директорите на "Втора САГБАЛ Шейново" ЕАД реши да довери разглеждането на казуса на съда, се посочва в становище на болницата. 

И отговорът на адвоката на Севда Михайлова – Тодор Мангъров: 

"Моята работа е да отнеса въпроса по професионален начин в съда и да издействам възможно по-голямо обезщетение за нея. Тя го заслужава. На една майка да й бъде отнето детето, считам, че това е нещо страшно - това е една малка смърт. Случаят е много тежък. За мен е голяма изненада как болницата и общината отказват да поемат своята вина в този случай, те се крият зад съда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай