Енергетиците недоволни, готвят голям протест

След решение на кабинета

Енергетиците недоволни, готвят голям протест | StandartNews.com

Решението на кабинета да приеме териториалните планове за транформиране на въглищните централи предизвика негативна вълна ред енергетици, миньори и синдикати. Те искат приемането на Територални планове за справедлив преход да се отложи поне с месец, а срокът за предаване на документи в ЕК е докрая на септември. Утре Правителството трябва да вземе решение за срока на териториалния план. За петък е планирана и среща на енергетиците с кабинета преди извънредното заседание на Министерския съвет.

Миналата седмица също беше организират протест с искане за запазване на въгледобива и срещу преждевременното затваряне на мощности във въглищния сектор.

Ние, Енергетиците от областите Кюстендил, Перник, Русе, София област иСтара Загора се извиняваме на гражданите за неудобство, което ще причиним утре, 29.9.23, но националната кауза трябва да бъде защитена. Призоваваме всички граждани утре, след 7,00 да намалят скоростта и да покажат, че са съгласни, че преходът към декарбонизация трябва да бъде

плавен и справедлив. Въпреки, че не ни разрешиха протести и затваряне на пътни артерии,

българските енергетици и миньори няма да се откажем да се борим за бъдещето си!

Няма да допуснем да бъдем продадени и излъгани! Българските централи на въглища трябва да получат шанс за енергийна трансформация като им бъде отредено място в териториалните планове за справедлив преход!

Сборните пунктове утре в 7.00 остават:

Гълъбово - Международен път Русе-Свиленград край гр. Гълъбово

Бобов дол - Главен път Е-79 при пътен възел Бинека

Перник - Главен път Е-79 пътен възел Даскалово

Драгоман - магистрала Европа, до ресторант Амфора

Русе - кръгово кръстовище на Дунав мост

Те бързат да затворят енергетиката

Вие им покажете, че скоростта не е такава.

Преходът изисква време

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай