Експушачите с чисти бели дробове след 7 години

Експушачите с чисти бели дробове след 7 години | StandartNews.com

Белите си дробове на бившите пушачи възстановяват функцията си изцяло на седмата година след спирането на цигарите, твърдят експерти от РЗИ в Хасково.

Прочистването на различни стадии личи и от резултатите при тестване с апарата Екссмоукър, който показва наслагания въглероден монооксид в издишания въздух от белия дроб и едновременно с това процентното съотношение на карбокси хемоглобина в кръвта.

При експеримент в центъра на Хасково, това беше доказано.

Бивш пушач, зарязал цигарите преди 4 години, дава общо число на границата на допустимите норми, отчетени на уреда- 2. Пушач, които посяга 3-4 пъти дневно към кутията с цигари отбеляза резултата малко над допустимата тройка-4. Пушач, който пуши по-малко от 1 кутия на ден е с референтна стойност 7, а такъв, който пафка от 20 години всеки ден по една кутия цигари закова числото на 10.

Акцията, организирана от Регионалната здравна инспекция и превантивно-информационния център по наркотични вещества към Младежкия дом, е посветена на Световния ден на бившите пушачи, който се отбелязва по традиция в последния четвъртък на месец ноември. Тази година като дата се пада 19-ти ноември. Акцията в Хасково обаче върви още от началото на тази седмица. Вчера на уредът са се тествали гимназистите от Финансво-стопанската гимназия в града. При експеримента всеки втори от тях си е признал, че е пушач.

Въпреки, че в световен мащаб любителите на попиросите да намаляват, тенденцията не се следва в България и на Балканите, показва обобщението, коментира психологът от РЗИ Красимира Богданова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай